Част от православния християнски свят отпразнува Коледа

Част от православния християнски свят отпразнува Коледа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

На 7 януари Рождество Христово празнуват Руската, Грузинската, Ерусалимската, Полската и Сръбската православни църкви, атонските манастири в Гърция, Източнокатолическата църква и староверците. Римокатолическата, протестантската и десет православни църкви (включително Антиохийската църква, Александрийската църква, Кипърската църква, Българската църква и други) отбелязват датата по-рано, на 25 декември. Причината е, че различните деноминации се придържат към различни календари: Юлиански или Григориански.
През 2-4 век Рождество Христово се празнува в един ден с Кръщението Господне под едно име Богоявление - 6 януари по Юлианския календар (стар стил). През първата половина на 4 век Коледа и Богоявление в западната църква са разделени. Рождество Христово започва да се празнува на 25 декември. Датата е определена умишлено, за да измести езическите празници на Римската империя: Sol Invictus (Непобедено слънце) и Saturnalia (празник в чест на бог Сатурн). По този начин Църквата се опитва да създаде противовес на езическия култ.
През втората половина на IV в. и източната църква премества Рождество Христово на 25 декември. За първи път отделни празненства по повод Рождество Христово и Кръщение Господне са въведени в Константинопол около 377 г. сл. н. е. по нареждане на Император Аркадий.
През 1582 г. папа Григорий XIII въвежда нова хронологична система, наречена Григориански календар (нов стил), като по този начин коригира нарастващата десинхронизация между Юлианския календар и астрономическата година. Всички постоянни празници, включително Коледа на 25 декември, са добавени към новия календар. Редица църкви, включително Руската православна църква, продължиха да използват Юлианския календар, докато Коледа се отбелязваше на 25 декември.
До 1917 г. Коледа е един от официалните празници в Руската империя. 25 и 26 декември са почивни дни. 25 декември беше и денят на победата на Русия в Отечествената война от 1812 г. срещу наполеоновото нашествие. Всички атрибути на коледния празник са свързани с християнската религия. Коледната елха беше украсена с фигурки на ангели, овчари, камбанки и др. Звездите, свещите и фенерите напомняха за Витлеемската звезда и светлините, които са греели за поклонниците, дошли да се поклонят на новородения Христос. Под елхата се слагаха дарове за всички членове на семейството (Даровете на влъхвите), а на празничната трапеза се слагаха 12 ястия (според броя на светите апостоли).
Традицията на коледната елха е прекъсната от Първата световна война. През 1915 г. германски военнопленници, държани в болница в Саратов, организират коледно парти, което предизвиква изблик на гняв от руските ежедневници. В резултат на това император Николай II забранява обичая да се украсяват дървета за Коледа. След Октомврийската революция от 1917 г. забраната е отменена и през декември същата година е поставена обществена коледна елха в Михайловското артилерийско училище в Петроград.
На 24 януари 1918 г. Съветът на народните комисари (тогавашното правителство на Русия) приема постановление за въвеждането на григорианския календар в Русия. Тогавашният председател на Съвета на народните комисари Владимир Ленин го подписва като закон на 26 януари 1918 г. Руската православна църква не признава тези реформи и продължава да следва Юлианския календар. Православната Коледа започва да се празнува на 7 януари, което съответства на 25 декември според Юлианския календар.
В средата на 20-те години на миналия век в страната се провежда масова антирелигиозна кампания. През 1929 г. Съветът на народните комисари забранява празнуването на Коледа. Официалните новогодишни партита също са забранени, само за да бъдат възобновени през 30-те години на миналия век. Коледната елха и свързаните с нея празнични събития станаха неизменни атрибути на новогодишните обичаи и традиции в съветски стил. Витлеемската звезда беше заменена от петолъчна червена звезда, а коледните фигури отстъпиха място на кулите на Кремъл, дирижаблите, космическите сателити, сноповете пшеница, класовете и други декорации.
Коледа не се е празнувала в Русия до 90-те години на миналия век. На 27 декември 1990 г. „Върховният съвет на РСФСР във връзка с искането на Московския и цяла Русия патриарх Алексий II и в знак на уважение към религиозните чувства на вярващите постановява да се счита 7 януари за официален празник и почивен ден". Статутът на официалния празник е закрепен в специален законов акт от 25 септември 1992 г. Празникът е предшестван от строг 40-дневен пост, който продължава от 28 ноември до 6 януари.

Станете почитател на Класа