100 години Република Турция: възход и падения

100 години Република Турция: възход и падения
  • Публикация:  Бурак Юнверен DW
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

Република Турция е основана през 1923 година. Турската демокрация устоява на всички трусове през годините. Но 2023-а може да се окаже ключова за нейното бъдеще.

 

 

Република Турция е основана преди 100 години. Оттогава насам страната е преживяла трансформацията от еднопартийна към многопартийна система, военен преврат през 1960-а, цяло десетилетие на напрежение и сблъсъци през 70-те години, последвани от още един преврат и поредица нестабилни коалиционни правителства през 90-те години - докато в крайна сметка през 2002 година на власт не дойде една ислямистка партия.

Базираната на западни идеали като демокрация, равноправие, правова държава и секуларизация турска държава успя да преодолее всички тези малки и големи трусове. Но доколко устойчиви са демократичните ѝ институции днес - 100 години след нейното създаване

Турция е класически пример за една все по-авторитарна власт"

Под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган Турция се обърна все повече към Изтока и започна да акцентира все повече на ислямските ценности. Тя намери нови приятели и съюзници в Арабския свят и подкрепи редица военни операции, включително в Сомалия и Катар, където турското присъствие е добре дошло.

 

Истанбул

 

Синам Адар, експертка от берлинския Център за приложни изследвания на Турция, възприема по-скоро негативно развитието на Турция в последните години под управлението на Ердоган. "Днес Турция е класически пример за една все по-авторитарна власт." В последните 10-15 години страната последователно се отдалечава от правовата държавност и разделението на властите.

"След почти 70 години на избори с участието на много партии и интеграцията на западните институционални структури залезът на турската демокрация определено е един от най-сразяващите примери на тази глобална тенденция", посочва Адар. 

Ислямът днес играе важна политическа роля

Една от основите при създаването на турската държава бе секуларизмът, базиран на френския модел на стриктно разделяне на религия и държава. Османският халифат бе отменен през 1924 година, само една година след създаването на републиката. Но бе създадена Дианет - турската дирекция по религиозните въпроси, предназначена да осигури по-голям контрол на държавата над политическото влияние на исляма.

Експертката по турските въпроси Адар подчертава, че от създаването на републиката насам границата между религия и политика винаги е била тънка. Но годините, в които управлява Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, доведоха до значителна промяна. Вече може да се говори за "ясна тенденция на разпространяване на исляма в обществения живот", особено в последните десет години.

Именно при това управление Дианет се превърна във важен политически фактор, обяснява Адар. "Дианет има повече власт от когато и да било преди, има все по-голяма политическа тежест и все по-солидни ресурси. Ролята на институцията расте след провалилия се опит за преврат през 2016 година. Тя разпространява наратива, че управляващият елит в Турция под ръководството на Ердоган олицетворява волята на народа и отстоява истинските национални ценности на страната, както и териториалната ѝ цялост."

Може ли Ердоган да изгуби изборите?

Новият турски президент трябва да бъде избран на 18 юни 2023. Някои проучвания показват, че Ердоган може и да ги изгуби, ако опозицията излезе с единен кандидат. Но това не изглежда вероятно - шестте опозиционни партии досега не са се обединили около едно име. Те държат на връщане към парламентарната система и на ограничения в президентската власт. Тя бе значително разширена след приети през 2018 година промени в конституцията.

 

В последните години религията прониква все повече в обществения живот на Турция, казват експерти.

 

 

Все пак трябва да се има предвид - противно на убежденията, включително в самата Турция, страната разполага с функциониращи демократични институции, които могат да гарантират провеждането на до известна степен на свободни и честни избори. Проблясък на надежда за всички, които биха искали друго правителство, имаше по време на местните избори през 2019 година, когато кандидатите на опозицията спечелиха в Истанбул и Анкара срещу кандидатите на Партията на справедливостта и развитието.

Какви са в такъв случай шансовете за промяна? Решаващи в това отношение ще бъдат честните избори. "За да победи на изборите", опозицията най-напред трябва да се увери, че гласуването няма да бъде подменено, казва Адар.

Какво ще е бъдещето на Турция?

2023 година е решаваща както за самата Турция, така и за отношенията на Турция с ЕС, посочва експертката по турско-европейските отношения Чигдем Нас. "Ако опозицията спечели, ще се стигне до завръщане на парламентарната демокрация, което включва и процес на демократизация. При това положение европейската перспектива на Турция може да бъде съживена". В противен случай потенциалното членство на Турция ще бъде тотално погребано за сметка на едно партньорство, базирано на интереси, обяснява тя.

Но въпреки всичко отношенията между Европа и Турция ще останат изключително важни. "Турция ще остане част от европейската архитектура и решаващ фактор за европейската сигурност" убедена е Нас. И тъй като краят на руската война в Украйна не се задава, ролята на Анкара като посредник, който вече е постигнал известни успехи, може да донесе дипломатически плодове на Турция и през новата година.

Станете почитател на Класа