След 3 години: Китай отменя повечето ограничения срещу COVID-19

След 3 години: Китай отменя повечето ограничения срещу COVID-19
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.01.2023
  • Сподели:

Властите в Пекин обявиха, че повече няма да поставят под карантина сгради, квартали, а понякога и цели градове. Мерките, несравними по своята строгост с която и да е друга държава, предизвикаха и безпрецедентни протести срещу управляващите

 

Край на продължилата три години доброволно наложена изолация на Китай. От днес в страната отпадат почти всички мерки срещу COVID-19, включително изискването за карантиниране на всички пристигащи от чужбина.

Така в навечерието на Лунната нова година, стотици хиляди семейства ще се съберат за първи път от началото на пандемията. Внезапното решение на Пекин да отмени политиката си за нулев ковид и ръстът на новите случаи на коронавирус в Китай накараха Запада да реагира с мерки срещу пристигащите от азиатската държава.

Прегръдки след повече от три години раздяла - такива сцени на щастливи семейства се наблюдаваха днес по международните летища в Китай. В ранните часове на деня кацнаха първите полети от чужбина, чиито пътници не се налага да се карантинират. За хората от страната, в която мерките срещу COVID бяха най-строги и продължиха най-дълго, този ден е исторически.

"Живея в Англия, но цялото ми семейство е тук и най-после ще бъдем заедно за Нова година. Това бяха три много дълги години. Щастлива съм да бъда отново у дома, щастлива съм да мога да вдишам въздуха тук - в Китай", казва Ли Хуа.

"Бях забравила какво е усещането да празнуваш със семейството си, разказва и Миранда Уен, която живее в Хонконг.

Досега всички пристигащи от чужбина трябваше да се карантинират за срок от 3 седмици в специално отпределени от китайските власти места. След това карантината беше намалена на 5 дни, но това продължаваше да създава неудобства както на потенциалните туристи, така и на работещите. Влизането в Китай вече ще става с отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пристигане.

"Работя в Китай от 5 години и от три не се бях прибирала в Европа. Сега най-после имах възможност да пътувам и да се върна в Пекин без да се налага да се карантинирам", казва Анита от Полша.

Властите в Пекин обявиха, че повече няма да поставят под карантина сгради, квартали, а понякога и цели градове. Мерките, несравними по своята строгост с която и да е друга държава, предизвикаха и безпрецедентни протести срещу управляващите.

Очаква се в следващите 2 седмици за Лунната нова година да пътуват над 2 млрд. души - част от тях от чужбина. От СЗО предупреждават, че най-мащабната миграция на хора на планетата може да доведе до нов пик на заразата по света.

Ето защо редица държави, сред които Съединените щати, Великобритания, Германия и Гърция обявиха мерки за пристигащите от Китай. А на летището в Брюксел - от днес започна изследване на отпадните води на всички самолети, пристигащи от Китай. Целта е да бъде установено дали са възникнали нови варианти на вируса.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа