Хаос в Бразилия! Привърженици на Болсонаро нахлуха в бразилския парламент, искат преврат

Хаос в Бразилия! Привърженици на Болсонаро нахлуха в бразилския парламент, искат преврат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.01.2023
  • Сподели:

 

Поддръжниците на Болсонаро призовават за военна намеса и за оставката на Силва, по-известен като Лула, който победи десния си съперник на изборите през октомври.

 

 

Хиляди радикални поддръжници на доскорошния бразилски президент Жаир Болсонаро щурмуват седалището на парламента на Бразилия, някои опитват да влязат в президентството и върховния съд с искане за военна намеса в страната, пише "Ел Паис".

"Ройтерс" цитира очевидни, според които бразилци, поддържащи Болсонаро, са проникнали и в министерства в столицата Бразилия.

Тълпата настоява за намеса на армията, за да бъде изхвърлен от властта Луис Инасио Лула да Силва, избран за президент на Бразилия с признат за легитимен вот миналата година.

Лула се върна на власт преди точно седмица, но привърженици на Болсонаро отричат това и се зарекоха да преодолеят всякакви кордони на сигурността, за да влязат в центровете на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Поддръжниците на Болсонаро отказват да признаят загубата му на изборите с относително малка разлика.

Това става в момент, в който Лула е на официално посещение в Сао Пауло.

Самият Болсонаро, който не признаваше официално поражението си в часовете след обявяването на резултата, бе в Съединените щати по време на предаването на властта.

Бразилският щурм става почти точно две години след като на 6 януари 2021 г. поддръжници на някогашния съюзник на Болсонаро, бившия американски президент Доналд Тръмп, щурмуваха Капитолия във Вашингтон.

Протестиращите, които изпочупиха прозорците на сградата, лагеруваха наблизо.

Поддръжниците на Болсонаро призовават за военна намеса и за оставката на Силва.

В речта си при встъпването в длъжност Лула обеща да възстанови страната, която се намира в "ужасни руини".


Президентът разкритикува политиката на своя предшественик, който замина за САЩ, за да избегне церемонията по предаването на властта.

 

 

 

Станете почитател на Класа