И трите власти в Бразилия осъдиха атаките срещу държавни институции

И трите власти в Бразилия осъдиха атаките срещу държавни институции
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, лидери на бразилския Конгрес и ръководителите на Върховния съд осъдиха вчерашните атаки на привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро срещу държавни институции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

"Властите на републиката, които са гаранти на демокрацията и на конституцията от 1988 г. отхвърлят вчерашните действия в Бразилия, които бяха терористични, вандалски, престъпни и превратаджийски", се казва в обща декларация на ръководителите на трите власти.

Вчера привърженици на Болсонаро атакуваха по едно и също време сградата на Конгреса, президентския дворец и сградата на Върховния съд.

По предварителни данни в размириците са участвали около 5000 души, отбелязва ТАСС.

На 1 януари социалистът Луиз Инасио Лула да Силва, който победи Болсонаро на изборите миналата година, встъпи в длъжност като президент на Бразилия. Болсонаро не призна поражението си, а привържениците на бившия президент, който е представител на крайната десница, организираха множество демонстрации с искането Лула да Силва да не бъде допускан до президентския пост.

Станете почитател на Класа