Макрон сподели за парадокса в личността на Путин

Макрон сподели за парадокса в личността на Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

The Telegraph: Френският президент Макрон сподели за парадокса в личността на Владимир Путин

 

 

Френският президент Еманюел Макрон сподели за парадокса в личността на руския лидер Владимир Путин, пише вестник The Telegraph.

«Първо, когато го срещнете, той не е неприятен човек. Виждате ли, това е парадоксът», подчерта политикът в ефира на програмата Les Rencontres du Papotin.

Изданието уточнява, че Макрон от началото на спецоперацията в Украйна е призовавал за поддържане на диалог с Путин, като същевременно е критикувал Москва заради военните действия. Освен това политикът обеща на украинците, че Париж „ще им помогне да победят“.

По-рано съобщихме/ «Волята на Путин за победа е по-силна от волята на Запада за съпротива»

Жосеп Борел призна тази седмица, че запазване единството на Европа е „ежедневна борба“. И ще става все по-трудно и по-трудно. Главните планове на Путин се оказаха правилни — волята му за победа е по-силна от волята на Запада за съпротива, пише The Telegraph.

 

Превод от The Telegraph, Великобритания: 

 

Съдейки по всичко, Путин е решен да спечели залога си относно разделения Запад.

Сметките му, че ще погълне Украйна, без НАТО да се намеси достатъчно, за да го спре, се основаваше на някои реалности.

Той успешно се възползва от бездействието на Запада в Сирия, провала на Съединените щати в Ирак и Афганистан и прогонването на Франция от Мали след десетилетна кампания.

Наблюдавайки тази плачевна липса на стратегическа сплотеност и решителност, Путин не се поддаде на илюзията, обхванала много от неговите опоненти в началото на този въоръжен конфликт, които грешаха в много отношения — че специалната военна операция е обединила Запада, че шокът е даде на НАТО почти постоянна нова цел.

За последните два месеца нито една страна-членка на ЕС не е обещала на Украйна нова материална подкрепа.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призна тази седмица, че поддържането на блока единен е „ежедневна борба“.

И битката му ще става все по-тежка.

Макрон вече няма мнозинство в парламента, а товат ще направи невъзможно за него да подкрепя Украйна в дългосрочен план, както наскоро обеща.

Насрочените за следващия месец избори в Италия вероятно ще доведат до създаването на коалиция, която ще включва партии, които категорично се противопоставят на подкрепата на Украйна в нейната конфронтация с Русия.

Основният фактор, разбира се, е рецесията в Европа.

Трябва да се очаква, че като започнат студовете Путин ще затегне гайките.

За него това е оправдано от стратегическа гледна точка: колкото повече щети нанесе на бизнеса и потребителите от нарастващите цени на енергията, толкова по-голям е натискът върху лидерите да облекчат санкциите.

И толкова по-малко ще са склонни тези лидери да финансират враговете му.

С промишления спад и растящата инфлация, особено цените на енергията и храните, лидерите на ЕС вече обмислят облекчаване на санкциите, за да намалят хаоса в икономиката на еврозоната.

Социологическите проучвания показват, че гражданите са все по-загрижени за финансовото си благосъстояние, отколкото за подкрепата на Украйна.

Постоянната помощ от Великобритания и Източна Европа, колкото и солидна да е, няма да е достатъчна.

Ако не е налице единна подкрепа на Запада, плановете на Путин ще се окажат правилни — волята му за победа е по-силна от волята на Запада за съпротива.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа