В САЩ разсеяха популярния на Запад мит ​​за Украйна

В САЩ разсеяха популярния на Запад мит ​​за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

The American Conservative нарече Украйна фалшива демокрация заради политиката на Зеленски

 

 

В САЩ разсеяха популярния на Запад мит ​​за Украйна

 

 

Докато западните медии раздухват популярния мит за Украйна като „свободолюбива демокрация“, реалността е съвсем противоположна — режимът в Киев става все по-авторитарен, пише Тед Гален Карпентър в списание The American Conservative.

Чуждестранните поддръжници на Владимир Зеленски продължават да игнорират, омаловажават или дори оправдават репресивното поведение на политика.

«Изглежда, че западните мажоретки на Украйна изобщо не се срамуват. Те продължават да представят страната като свободолюбива демокрация, въпреки че има доказателства, че това не е така», подчерта журналистът.

Авторът обръща внимание и на действията на Киев, които не се вписват в популярния мит. Според него ситуацията със свободата в Украйна е станала очевидна след преврата през 2014 г., но през последната година ситуацията се е влошила.

«Истинските демокрации не забраняват опозиционните партии, не закриват опозиционните медии. Те също така не подлагат на убийствена цензура (и строго държавно контролиране) онези издания, на които е разрешено да работят. Украинското правителство е извършило не едно или две, а всички тези нарушения», отбелязва авторът.

Карпентър припомня и как Западът си е затварял очите за разпространението на нацистката идеология в Украйна.

„Някои поддръжници на Киев изглежда не желаят дори да осъдят продължаващото заиграване на режима с неонацистките елементи“, пояснява журналистът.

Западът ще се сблъска със суровата реалност, в която Украйна изобщо не е демократична държава, а Владимир Зеленски не е „благороден, обсаден поборник на демократичните ценности“, обобщава авторът.

Русия започна военната операция в Украйна на 24 февруари. Президентът на Русия Владимир Путин назова целта й — „защита на хората, които бяха подложени на издавателство и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“. За целта, според думите му, се планира демилитаризация и денацификация на страната, изправяне пред съда на всички военнопрестъпници, отговорни за „кървавите престъпления срещу цивилното население“ в Донбас.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа