Кой иска да живее вечно? Само милиардерите като Джеф Безос

Кой иска да живее вечно? Само милиардерите като Джеф Безос
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

Ема Бедингтън
Индустрията против стареене се развихря. Не тази, който ми рекламира маски за лице от охлюви и овча плацента (алгоритмите не могат да приемат, че почти не овлажнявам); а тази, който изследва колко еластични са границите на живота. Генеричното лекарство за диабет, метформин, очевидно показва потенциал за забавяне на стареенето (изследователите се надяват да осигурят финансиране за широкомащабно изпитване). „Диета за дълголетие" може да спре стареенето на клетките, но по-добре предпочитайте протеини от „песко-вегетариански произход" и мазнини „предимно от растителни източници и про-дълголетие". Има определен шум, но всичко е в ранните етапи - както един изследовател се изрази: „Страхотно време е да бъдеш богата мишка".
Богат – това е ключът. Наслаждаваме се на истории за абсурдни биохакове на милиардери – хитри добавки, криокамери и гладуване толкова дълго, че бих изял собствената си ръка – като доказателство, че всичките им пари не могат да им купят вечен живот. Но сега може би трябва да сме благодарни за тяхното безумно високомерие: финансирани от милиардери стартиращи фирми от частния сектор очевидно запълват празнините в науката за дълголетието, финансирайки изследвания против стареене, които са твърде спекулативни за голямата фармацевтика и твърде скъпи за академичните среди и правителството. Джеф Безос, Лари Пейдж и Сергей Брин се включват.
Но ще генерира ли това смислено просмукване на някакъв напредък? Ние знаем колко ефикасно е промиването в други области. Основно продължавам да си мисля как само милиардерите имат лукса да вярват, че дългата възраст е малко желана. Скорошно изследване установи, че само 35% от „обикновените" хора искат да достигнат 100. Няма никаква мистерия: едно е да остаряваш в края на климатичната катастрофа, докато запасите от храна и вода намаляват, а здравеопазването и социалните грижи се разрушават; но да остарееш на твоя частен остров с контролиран климат, докато слугините ти броят макросите и изцеждат ядките ти, е съвсем друго. Освен това има несъответствие в „продължителността на здравето": най-богатите живеят почти 10 години без увреждания по-дълго от най-бедните.
Ние сме в „десетилетието на здравословното остаряване" на ООН и има купища иновативни идеи около здравеопазването, общността, градския живот и други, които биха могли да направят живота по-дълъг привлекателен за повече от нас. Но всичко това изисква пари. Да се надяваме, че милиардерите ще открият, че тайната на вечния живот е плащането на много повече данъци.

Станете почитател на Класа