Хедж фондове задържат облекчаването дълга на засегнатата от кризата Шри Ланка

Хедж фондове задържат облекчаването дълга на засегнатата от кризата Шри Ланка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

Някои от най-мощните хедж фондове в света и други инвеститори задържат жизненоважна помощ за засегнатата от кризата Шри Ланка поради твърдата си позиция в преговорите за облекчаване на дълга след фалит на азиатската страна от $51 милиарда миналата година, според 182 икономисти и експерти по развитие от цял свят.
В изявление в неделя, групата каза, че е необходимо мащабно анулиране на дълга, за да се даде шанс на икономиката да се възстанови и че Шри Ланка ще бъде тест за желанието на международната общност да се справи със задаващата се глобална дългова криза.
Групата – включваща индийският икономист Джаяти Гош, Томас Пикети, авторът на бестселъра „Капитал" и бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис – каза, че кредитори от частния сектор като инвестиционни компании и хедж фондове възпрепятстват сделката. „Преговорите за дълга в Шри Ланка сега са на решаващ етап. Всички кредитори – двустранни, многостранни и частни – трябва да споделят тежестта на преструктурирането, с гаранция за допълнително финансиране в близко бъдеще" се казва в изявлението.
Частните кредитори притежават почти 40% от външния дълг на Шри Ланка, предимно под формата на международни държавни облигации, въпреки че по-високите лихвени проценти, налагани върху облигациите, означават, че те получават повече от 50% от плащанията по външния дълг.
„Такива заемодатели начислиха премия, за да отпуснат заем на Шри Ланка, за да покрият своите рискове, което им натрупа огромни печалби и допринесе за първото неизпълнение на задълженията на Шри Ланка през април 2022 г. Заемодателите, които се възползваха от по-висока възвръщаемост поради „рисковата премия", трябва да са готови да поеми последствията от този риск."
Преговорите се водят, откакто икономическа криза принуди правителството на Шри Ланка да обяви фалит за първи път в историята на страната миналата пролет.
Заем от Международния валутен фонд ще бъде предоставен едва след като фондът се увери, че дълговете на Шри Ланка са устойчиви, но 182-мата икономисти се опасяват, че твърдата позиция, възприета от частните кредитори, ще доведе до лоша сделка за Коломбо. Шри Ланка е една от няколкото страни, които са изпаднали в неизпълнение или търсят преструктуриране на дълга си от началото на пандемията на Covid. Гана стана последната страна, която спря много от плащанията по външния си дълг миналия месец, след Ливан, Суринам, Украйна и Замбия.
В изявлението на 182-мата икономисти и експерти по развитие се казва: „Случаят на Шри Ланка ще предостави важен индикатор за това дали светът – и в частност международната финансова система – е подготвен да се справи с все по-належащите въпроси за облекчаване на държавния дълг и устойчивост; и да гарантира минимална справедливост в международните преговори за дълг. Следователно е от решаващо значение не само за народа на Шри Ланка, но и за да се възстанови вярата в една многостранна система, която вече е подложена на критика поради липсата на легитимност и основна жизнеспособност."

Станете почитател на Класа