Администрацията Байдън ограничи смъртоносното замърсяване на въздуха

Администрацията Байдън  ограничи смъртоносното замърсяване на въздуха
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

Администрацията на Байдън предлага по-ниски граници за смъртоносен замърсител на въздуха, заявявайки, че по-строгите стандарти за сажди от изпускателни тръби, димни комини и горски пожари могат да предотвратят хиляди преждевременни смъртни случаи годишно.
Предложението, публикувано в петък от Агенцията за опазване на околната среда, ще определи максимални нива до 10 микрограма замърсяване с фини частици на кубичен метър въздух, което е по-малко от 12 микрограма, определени преди десетилетие при администрацията на Обама. Стандартът за замърсяване с частици, по-известни като сажди, беше оставен непроменен от тогавашния президент Доналд Тръмп, който отмени научната препоръка за по-нисък стандарт.
В развитие, което може да доведе до още по-нисък стандарт, EPA заяви, че също така ще приеме коментари по редица идеи, представени от научен консултативен комитет, включително предложение, което ще намали максималния стандарт за сажди до осем микрограма. Един микрограм е една милионна от грама.
Администраторът на EPA, Майкъл Ригън, каза, че предложението за укрепване на националните стандарти за качество на атмосферния въздух за замърсяване с фини частици ще помогне за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми, включващи астматични пристъпи, инфаркти и преждевременна смърт, които непропорционално засягат уязвимите групи от населението. Тези популации включват деца, възрастни хора и хора със сърдечни и белодробни заболявания, както и общности с ниски доходи и малцинства в Съединените щати.
„Тази администрация се ангажира да работи, за да гарантира, че всички хора, независимо от цвета на кожата си, общността, в която живеят или парите в джоба си, ще имат чист въздух за дишане, чиста вода за пиене и възможност да водят здравословен живот. В EPA работим всеки ден, за да създадем по-чисти и по-здравословни общности за всички и го правим повече от 50 години", каза Ригън на пресконференция.
Предложеното правило на EPA обаче пренебрегва препоръките на неговия научен консултативен комитет за чист въздух, който предложи стандарт от осем микрограма на кубичен метър за сажди. Агенцията каза, че ще се вслуша в обществените коментари за по-строги стандарти до това ниво, но предложеното правило разочарова привържениците на чистия въздух.

Станете почитател на Класа