Президентът на Бразилия обяви извънредно положение в столицата поради безредици

Президентът на Бразилия обяви извънредно положение в столицата поради безредици
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.01.2023
  • Сподели:

В неделя привържениците на бившия президент Жаир Болсонаро влязоха в сблъсъци с полицията в столицата на страната, нахлуха в Националния конгрес (парламента) и други държавни институции. Малкото охранители не успяха да отблъснат протестиращите, които не признават резултатите от президентските избори през октомври. Един изключителен ден на политическо насилие в столицата Бразилия, в който хиляди крайнодесни екстремисти се разбунтуваха срещу демократичните институции на страната в неуспешен опит да свалят новото правителство.
Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха пожари, горящи в сградата на конгреса. Мебели бяха счупени и разхвърляни в президентския дворец, във Върховния съд са откраднати предмети.
Масираната атака от поддръжници на бившия президент Джаир Болсонаро беше зашеметяващ пробив в сигурността, който веднага беше сравнен с нахлуването на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ от последователи на Доналд Тръмп.
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва не беше в Бразилия по време на атаката. Той посети останките в президентския си дворец и произнесе гневна реч, обвинявайки Болсонаро за хаоса и обещавайки, че „всеки замесен ще бъде наказан". Наричайки участвалите в атаките „вандали, неофашисти и фанатици", Лула обяви извънредно положение в столицата на страната заради безредиците. Той прочете съответния указ пред репортерите.
„Указ за федерална намеса в столичния федерален окръг с цел ограничаване на мащабните нарушения на обществения ред до 31 януари 2023 г.", прочете президентът. Той уточни, че за този период федералните власти ще поемат функциите по управление на службите за обществена сигурност.
Да Силва каза „Функциите по сигурността в Бразилия са законно възложени на военната полиция на Федералния окръг, която не е направила нищо. Бих го нарекъл некомпетентност, нежелание или дори злонамереност от страна на отговорните за обществената безопасност във Федералния окръг. Това не се случва за първи път", добави той.
Според държавния глава подобно бездействие на служителите на реда не трябва да остава безнаказано. „Те не могат да служат в отдела, защото бразилското общество не им вярва", подчерта Лула да Силва.
По предварителни оценки в безредиците са участвали около 5000 души. За да разпръснат демонстрантите, силите за сигурност използваха димни бомби и гранати със сълзотворен газ, като включително ги пускаха от хеликоптер. Служителите на реда успешно си върнаха контрола над атакуваните от вандали сгради, задържаните са изпратени в полицейски участъци. Все още няма официални съобщения за възможни жертви.
Социалистът Лула да Силва встъпи в длъжност като президент на Бразилия на 1 януари, побеждавайки Болсонаро на втория тур на изборите. Разликата между тях беше 2,1 милиона гласа. Консерваторът не призна поражението си и поддръжниците му масово излязоха по улиците и в гарнизоните на въоръжените сили с искане Лула да Силва да не встъпва в длъжност.
В края на декември 2022 г. Болсонаро, чийто основен международен съюзник беше Тръмп, излетя от Бразилия в навечерието на встъпването в длъжност на Лула и в момента е във Флорида. Той отговори на събитията от неделя с публикации в социалните медии, в които защитаваше правителството си, като същевременно каза, че нахлуването в обществени сгради е преминало границата. „Мирните демонстрации, в рамките на закона, са част от демокрацията. Въпреки това, грабежите и нахлуванията в обществени сгради като тези, които се случиха днес, както и тези, практикувани от левицата през 2013 и 2017 г., са изключения от правилото" написа той в Twitter. Болсонаро не осъди тълпата и вместо това нападна твърденията на Лула, че той е отговорен.
На 13 декември радикали се опитаха да щурмуват централата на федералната полиция в Бразилия, като запалиха автобуси и коли, докато се движеха из града. Точно преди Коледа друг екстремистки поддръжник на Болсонаро беше арестуван и е признал за заговор за бомбардиране на летището в Бразилия в опит да предизвика смут, който може да оправдае военен преврат.

Станете почитател на Класа