dikGAZETE: Битката с Русия ще отстъпи, Зеленски ще започне нова война

dikGAZETE: Битката с Русия ще отстъпи, Зеленски ще започне нова война
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Журналистът от dikGAZETE Алтипармак: Зеленски може да започне война с украинските олигарси

 

 

dikGAZETE: Битката с Русия ще отстъпи, Зеленски ще започне нова война

 

 

Владимир Зеленски може да се изправи пред война с украински олигарси тази година, пише турският журналист Ерхан Алтипармак за dikGAZETE .

Както отбелязва авторът, в Украйна след началото на руската спецоперация започна период на политическа несигурност. В същото време Зеленски, който обеща на страната мир и стабилност, „продължи да пролива кръв“.

„Бидейки неспособен да взема самостоятелни решения, а само опитвайки се да запази симпатиите, спечелени в света чрез пропагандата, както и да гледа в устите администрациите на западните държави, включително по въпроса за преговорите с Москва, Зеленски не успя да набере никакви опит в критичната 2022 година“, пише Алтипармак.

Той предполага, че изявленията на „гласа на Зеленски зад кадър“ Алексей Арестович за необходимостта от установяване на монархия в Украйна са направени целенасочено, но са адресирани до местни олигарси, които са загубили милиарди долари, а много от тях са напуснали страната.

Авторът счита, че тази година в Украйна ще избухне голяма политическа криза заради Зеленски, който ще продължи да „деолигархизира“ и ще следва пътя на конфискация на собствеността на олигарсите.

«Зеленски, който дължи на западните страни милиарди долари и мисли как ще плати за оръжията, които получава, очевидно ще намери изход в големите мини и обекти, собственост на олигарсите. Украйна няма какво повече да даде на Запада. Единственият изход е собствеността на олигарсите“, пише той.

Според Алтипармак Арестович е изпратил «сигнал» на украинските бизнесмени, че «отсега нататък не трябва да издават нито звук, а и не бива да правят никакви стъпки, заплашвайки си с експроприация».

„Ако прогнозите ми се сбъднат, тогава през 2023 г. може да станем свидетели на война между Зеленски и украинските олигарси, а не на конфронтация между Москва и Киев“, обобщава той.

През 2021 г. парламентът на Украйна, по инициатива на Зеленски, прие закон „за олигарсите“, според който Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) ще взема решение за признаване на дадено лице за олигарх и ще поддържа специален регистър на такива лица.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа