Патрушев свърза изтеглянето на САЩ от Афганистан с подготовката на Киев за настъпление

Патрушев свърза изтеглянето на САЩ от Афганистан с подготовката на Киев за настъпление
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Патрушев: Изтеглянето на САЩ от Афганистан до голяма степен бе свързано с подготовката на Киев за настъпление

 

 

Патрушев свърза изтеглянето на САЩ от Афганистан с подготовката на Киев за настъпление

 

 

Съединените щати изтеглиха войските си от Афганистан, за да се съсредоточат върху подготовката на Киев за настъпление, това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за «Аргументи и факти».

„Внезапното напускане на американците от тази страна, както се оказа, до голяма степен се дължи на факта, че те се съсредоточиха върху Украйна, където вървеше подготовката на киевския марионетен режим за настъпателни действия срещу Русия. Между другото, това беше потвърдено и от държавния секретар на САЩ Блинкен, който каза, че ако американските военни не бяха напуснали Афганистан, Вашингтон нямаше да може да отдели толкова много пари за Украйна“, поясни той.

Пентагонът премести част от оборудването, изнесено от Афганистан, в Европа, главно в Полша, позволявайки на европейците да милитаризират режима в Киев, продължи Патрушев.

Според секретаря на Съвета за сигурност присъствието на САЩ в Афганистан не се е превърнало в борба с тероризма, а в създаване на многомилионни корупционни схеми и многократно увеличаване на производството на наркотици.

В края на декември главата на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен заяви, че «ако Съединените щати бяха останали в Афганистан, щеше да е много по-трудно за Вашингтон да предостави подкрепа на Украйна».

През януари съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отбеляза, че ако САЩ бяха продължили да воюват в Афганистан, „това би било отлична цел за Русия“.

Джо Байдън сподели за необходимостта от ранно изтегляне на войските от Афганистан по време на предизборната си кампания през 2020 г.

В края на август 2021 г. американските сили напуснаха летището в Кабул, с което се сложи край на почти 20-годишното им присъствие в страната.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа