Кремъл заяви, че Западът е реагирал "с цинизъм" на коледното примирие

Кремъл заяви, че Западът е реагирал "с цинизъм" на коледното примирие
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Опитите за конфискация на руски активи са незаконни съгласно международното право, ще има последствия за всички страни, които се опитат да подкрепят тази идея, заяви говорителят на руския президент

 

 

Кремъл заяви днес, че Украйна и Западът са реагирали "с цинизъм" на 36-часовото прекратяване на огъня, предложено от руския президент Владимир Путин за отбелязване на православната Коледа, предадоха Ройтерс и БТА.

"Всъщност срещнахме напълно неразбираема и необяснима реакция, по-скоро цинична реакция най-вече от страна на Киев, но и от много западни лидери", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция.

Русия твърди, че примирието е било обявено с хуманитарна цел, за да могат православните християни да отпразнуват Коледа, но Украйна заяви, че руските войски са обстрелвали десетки позиции и селища по протежение на фронтовата линия в неделя, когато трябваше да бъде в сила прекратяването на огъня, посочва Ройтерс. Москва пък твърди, че нейните сили единствено са отговаряли на атаки от украинска страна.

По думите на Песков НАТО и САЩ де факто са станали косвени страни в конфликта в Украйна.
"Непряко, косвено, НАТО и САЩ със сигурност са замесени в този конфликт", заяви говорителят на Кремъл. "Това не е предположение, това е абсолютна констатация, която е неоспорима", добави той.

Опитите за конфискация на руски активи са незаконни съгласно международното право, каза още Песков. Ще има последствия за всички страни, които се опитат да подкрепят тази идея, заяви той по повод решението на Естония да конфискува всички руски активи на територията на страната.

Говорителят на Кремъл не потвърди разпространената в "Телеграм" информация, че заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е разговарял в Турция с бившия специален представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър и заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Песков заяви, че може единствено да повтори призива си от вчера да не се отдава прекомерно значение на каналите в "Телеграм". По негови думи "броят на фалшификатите в "Телеграм" в някои моменти започва да надвишава количеството на истинската информация".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа