Аналена Бербок направи неочаквано посещение в украинския град Харков, недалеч от фронтовата линия

Аналена Бербок направи неочаквано посещение в украинския град Харков, недалеч от фронтовата линия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Министърът на външните работи обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки"

 

 

Германската външна министърка Аналена Бербок посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, и стана първият член на германското правителство, видял лично опустошения от войната район, предадоха ДПА и БТА.

При посещението, което не беше обявено предварително, тя бе съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

Харков, чието население е над един милион души, се намира само на няколко десетки километра южно от руската граница и силите на Москва извършват атаки срещу него.

Бербок определи третата си визита в страната като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и "още военни пратки".

Визитата на външната министърка бе проведена броени дни след като германското правителство реши да предостави на Киев отдавна исканите от украинските власти бойни машини "Мардер". Киев настоява и за доставката на бойни танкове "Леопард", но засега Берлин отказва.

Бербок допълни, че за нея е важно в това време на война "да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство".

Миналата година страната кандидатства за членство в ЕС и Берлин иска да ѝ помогне да постигне напредък, каза още министърката, като уточни, че Киев трябва да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона и в борбата с корупцията.

Бербок беше първият член на германското правителство, който посети Украйна след началото на пълномащабната руска инвазия. Първата ѝ визита беше през май.

Днес тя бе посрещната на гарата от харковския областен управител Олег Синегубов и от кмета на града Игор Терехов. Първата спирка от посещението ѝ беше разрушена трансформаторна станция, която, по думите на един от служителите ѝ, е била атакувана 15 пъти.

По-късно Бербок отиде и в детска болница и се срещна с пациентите ѝ.

Харков е един от най-тежко засегнатите от военните действия украински градове. Според украинските власти при артилерийски и ракетни атаки са пострадали повече от 8000 жилища.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа