Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш се срещна с Макрон

Бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш се срещна с Макрон
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.01.2023
  • Сподели:

Само три дни преди президентските избори в Чехия бившият премиер и кандидат в надпреварата Андрей Бабиш посети Париж, за да разговаря с френския президент Еманюел Макрон, съобщи БТА.

 

 

Срещата им продължи около 40 минути, като Бабиш се поинтересува от мнението на Макрон за прекратяването на войната в Украйна и решаването на енергийната криза в Европа.

"Ние сме приятели", изтъкна 68-годишният медиен магнат милиардер в "Туитър".

Базираното в Прага списание "Респект" критикува визитата, като посочи, че "каквато и да е била причината, с аудиенцията Макрон се намесва в президентските избори в Чехия".

В Париж бившият чешки премиер се срещна и с бизнесмена Бернар Арно, собственик на холдинга "Луи Вюитон Моет Хенеси".

Вчера Бабиш беше оправдан от съда след шумен процес по обвинение в подпомагане и подстрекаване към измама с евросредства. 

Първият тур от президентските избори в Чехия ще се състои в петък и в събота.

Според социологическа агенция "Ипсос" Бабиш ще получи 28,6 процента от гласовете и няма да постигне абсолютно мнозинство, което ще наложи произвеждането на втори тур.

Бабиш ще се бори за президентския пост в съперничество с двама основни опоненти със сходни равнища на подкрепа в анкетата на "Ипсос": генерала от запаса Петър Павел (27,8 процента) и професорката по икономика Дануше Нерудова (24,6 процента).

Станете почитател на Класа