В Полша споделиха как Украйна е «забила нож в гърба» на Унгария

В Полша споделиха как Украйна е «забила нож в гърба» на Унгария
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Myśl Polska: Украйна заби нож в гърба на Унгария, като прие закон за образованието

 

 

В Полша споделиха как Украйна е "забила нож в гърба" на Унгария

 

 

Украйна провежда изключително неприятелска политика спрямо Унгария, пише Myśl Polska.
Авторът Петер Фехер припомня, че Унгария е сред първите страни, признали независимостта на Украйна през 1991 г.

Въпреки това, след «оранжевата революция» от 2004 г., според автора, фашистите, които подкрепяха германската армия по време на Втората световна война, и техните потомци се завърнаха в Украйна. Поради това външната политика на Киев става все по-неспокойна, а същите тези нацисти «с тихата американска помощ» в крайна сметка дойдоха на власт, пише авторът.

„Резултатът не трябваше да се чака дълго, тъй като още през 2017 г. беше подготвен нов украински закон за образованието, който явно имаше за цел да „изтласка“ унгарския език от Закарпатието.

Когато Зеленски дойде на власт, той обеща да промени закона , но новото законодателство постави унгарците в още по-неизгодна позиция: В отговор на антиунгарските настроения министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто каза през 2017 г.:

„Украйна заби нож в гърба на Унгария“, заключава журналистът.

Напрежението в отношенията между Киев и Будапеща възникна на фона на дискусиите относно украинския закон за образованието, който значително намалява възможността за обучение на малцинствени езици. Законът влезе в сила на 28 септември 2017 г. и трябваше да бъде въведен поетапно до края на 2020 г.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа