Зеленски: Реториката за отворените врати на НАТО вече не ни е достатъчна

Зеленски: Реториката за отворените врати на НАТО вече не ни е достатъчна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Реториката за отворените врати на НАТО вече не е достатъчна за Украйна, коментира по време на пресконференция в Лвов украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че това не е достатъчна мотивация за страната, нито за воюващите войни и направи аналогия с молбата за членство в ЕС.

 

 

Киев подаде през пролетта на 2022 година молба за членство в общността, а малко по-късно получи статут на кандидат за член.

"Нужна ни е просто крачка напред, че ни приемат като равен с равни", обясни украинският държавен глава.

В края на септември Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО, след като Русия анексира четири области - Запорожка, Херсонска, Луганска и Донецка. Членството на Украйна в НАТО беше един от мотивите на руския президент Владимир Путин да нападне страната. В първите седмици изглеждаше, че Киев е склонен да отстъпи, като Зеленски дори коментира, че е видно, че Украйна няма място в Алианса, но в последните месеци настроенията се смениха.

В Лвов Зеленски се срещна с полския президент Анджей Дуда и латвийския президент Гитанас Науседа.

Полша ще предостави рота танкове "Леопард" на Украйна, съобщи Дуда след разговорите. "В XXI век европейска държава, Украйна, е жестоко нападната, тази агресия трябва да бъде спряна", заяви той.

"Днес мога да кажа една важна дума за нашата отбрана - и на Украйна, и на цяла Европа. Тази дума е "танкове"", обясни от своя страна Зеленски. Той определи решението на Варшава като "много позитивен сигнал" и очаква, че още държави ще последват Полша. "Една държава не може да ни помогне, защото се борим с хилядите танкове на Русия", обясни той и допълни, че Украйна защитава общите ценности, затова е нужна и обща подкрепа.

Полша вече предаде на Украйна танкове от социалистическо време, но това са първите западни танкове, които Киев получава.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

Решението на Варшава действително може да се окаже много важно за хода на войната в Украйна. Доскоро западните съюзници отказваха да предоставят тежко въоръжение, което да подпомогне настъплението на украинските военни. Това положение беше частично променено, след като Франция даде "леки" колесни бронирани машини, а САЩ и Германия се включиха и отпуснаха бронирани верижни машини, определяни като "леки танкове" - "Брадли" и "Мардер".

В последните седмици германският канцлер Олаф Шолц е под натиск, включително и в управляващата коалиция, Берлин да предостави танкове "Леопард". Той беше категоричен, че Германия би отпуснала тези машини, за които Киев отдавна настоява, но не иска да бъде сама в този процес. Германският канцлер коментира, че "няма ограничения за въоръжаването на Украйна".

Сега, след решението на Полша, има голяма вероятност и Шолц да се присъедини към него и да предостави "Леопард"-и. Великобритания също обмисля предоставяне на танкове Challenger 2 за Киев.

В Лвов Зеленски разговаря и с президента на Литва Гитанас Науседа, който от своя страна отпусна зенитни системи за отбрана. Те ще помогнат за по-добра защита на енергийните съоръжения от руските ракетни удари и атаките с дронове.

И Науседа, и Дуда повториха своите ангажименти за военна помощ за Украйна и защитата на териториалната ѝ цялост по време на посещението си в Лвов.

Станете почитател на Класа