Неуспешният преврат в Бразилия е отровното цвете на симбиозата Тръмп-Болсонаро

Неуспешният преврат в Бразилия е отровното цвете на симбиозата Тръмп-Болсонаро
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Джулиан Боргер
В дните след щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. бразилският професор и експерт по дезинформация Дейвид Немер даде интервю, в което прогнозира, че същото ще се случи в Бразилия две години по-късно.
Неделното въстание в Бразилия дойде само два дни след втората годишнина от нападението на Капитолия. Немер каза, че прогнозата му не е дело на прорицател, а се основава на анализ на тясната и нарастваща симбиоза на твърдата десница в САЩ и Бразилия – връзка, изградена около семействата Тръмп и Болсонаро и тяхното обкръжение.
„Причината, поради която казах това, беше, че същият вид разказ, който течеше в социалните медии в САЩ, течеше и в групите WhatsApp и Telegram, които наблюдавах и които проучвах в Бразилия. Например Болсонаро и неговите поддръжници започнаха да насаждат идеята, че бразилските машини за гласуване са манипулирани две години преди президентските избори в Бразилия", каза Немер, професор по медийни изследвания в Университета на Вирджиния.
Връзките се поддържат от членове на семейството. Доналд Тръмп и Джаир Болсонаро си предоставиха неограничена взаимна политическа подкрепа, която всеки от тях използва, за да отхвърли обвиненията, че е изолиран на световната сцена. Още преди да напусне поста си, Болсонаро замина за Флорида и сега е в Кисими, Орландо, близо до бастиона на Тръмп в Мар-а-Лаго.
Синът на Болсонаро, Едуардо, служи като водеща връзка между двата лагера, правейки чести пътувания до Мар-а-Лаго, когато баща му все още беше президент, и беше във Вашингтон за въстанието на 6 януари. През август 2021 г. Едуардо отиде в Сиукс Фолс, Южна Дакота, за да се консултира с дългогодишния съветник на Тръмп, Стивън Банън, и други тръмписти, замесени в разпространението на фалшиви твърдения за изборни измами в САЩ.
Водещият на крайнодесния телевизионен токшоу Fox Тъкър Карлсън е служил за пропагандиране на конспиративните теории на болсонаристите в американските медии. Например, гост в предаването заяви като факт, без да предоставя никакви доказателства, че протестите в подкрепа на Болсонаро в Бразилия са били мирни и насилието и разрушенията са дело на агенти-провокатори, работещи за новото правителство. Въпросният гост, Матю Тирманд, е директор на Project Veritas, дясна група, която се опитва да използва спецоперации, за да сплаши американски журналисти. Тирманд е един от кръга американски съветници около Едуардо Болсонаро, който включва и Дарън Бийти, бивш автор на речи на Тръмп.
Симбиотичната връзка има по-пряко въздействие чрез социалните медии. Анализ, извършен миналата година от независимата журналистическа организация Agência Pública, установи нарастване на десетки хиляди туитове в Бразилия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., разпространяващи конспиративни теории за изборни измами на президентските избори в САЩ, споделяйки хаштага #GoTrumpReeleito, използвайки мемета и фалшиви инфографики. Разказът беше движен от комбинация от поддръжници на Болсонаро и ботове, отразявайки начина, по който се разпространява дезинформацията за изборите в САЩ.
Консервативната коалиция за политическо действие (CPAC), управлявана от Американския консервативен съюз, проведе поредица от своите конвенции в Бразилия, последно миналия юни в Сао Пауло, които са част от нейните усилия за интернационализиране, което също доведе организацията до Будапеща в подкрепа на крайнодесния лидер на Унгария Виктор Орбан.
Немер каза, че докато Банън и други до голяма степен не са успели да изградят работеща транснационална организация, те са успели да съставят книга, която се превежда в различни политически култури, насочена към насърчаване на крайната десница и подкопаване на демократичните норми и институции. За тази цел книгата използва комбинация от високотехнологични социални медийни платформи и старомодни мафиотски тактики, кулминиращи в бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ и продължението в Бразилия в неделя.
Въпреки че посоката на влияние до голяма степен се движи от САЩ към Бразилия, понякога тя се движи в друга посока. Докато десничари в САЩ полагаха основата за оспорване на изборните резултати преди президентските избори през 2020 г., бразилски „експерти" бяха интервюирани по консервативни телевизионни канали през 2018 г., разпространявайки невярна информация за предполагаемо манипулирани, произведени във Венецуела машини за гласуване, които са част от марксисткия заговор за победа на Тръмп.(Да ви звучи познато?)
„Ето защо е толкова разочароващо, защото дадохме всякакви предупреждения, че същите неща ще се случат [в Бразилия], но властите все пак го оставиха да се случи." каза Немер.

Станете почитател на Класа