Западната военна помощ за Украйна е почти равна на бюджета за отбрана на Русия за 2022 г

Западната военна помощ за Украйна е почти равна на бюджета за отбрана на Русия за 2022 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Украйна получи от Запада военна помощ от около 48,5 милиарда долара от началото на специалната военна операция на Русия, което на практика се равнява на бюджета за отбрана на Русия за 2022 г., според изчисления на ТАСС.
Западната военна помощ за Украйна възлиза на почти 95% от разходите за отбрана на Русия, които възлизат на 51,1 милиарда долара миналата година.
Общата помощ, получена от правителството на Киев от западни страни и международни организации от началото на специалната операция на Русия, се оценява на повече от 150,8 милиарда долара в Украйна, според официални изявления на страни донори и съобщения в медиите.
Следователно общата западна помощ за Украйна от края на февруари 2022 г. надвишава украинския бюджет (оценен на 55,5 милиарда долара) почти три пъти.
Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че „в момента срещу Русия се използват активно военният потенциал и капацитет на почти всички основни членове на НАТО". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че „Русия воюва в Украйна не срещу силите на Киев, а по-скоро срещу целия колективен Запад".

Станете почитател на Класа