Токио протестира, че Китай спира визите за японци

Токио протестира, че Китай спира визите за японци
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Япония внесе протест в Пекин заради решението си да спре издаването на визи на японски граждани като отмъщение за изискванията за тестване на Covid за пътуващите от Китай.
Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно характеризира този ход като акт на отмъщение, а не като мярка за обществено здраве и поиска от Китай да отмени решението. „Жалко е, че Китай едностранно предприе действия за спиране на визовия режим по причини, различни от стъпки за коронавируса", каза той.
Правителството на Китай спря обработката на визите във вторник след спирането на краткосрочните визи за южнокорейски граждани по-рано същия ден.
Япония и Южна Корея са сред редицата нации, включително САЩ, Австралия, Канада, Мароко и редица европейски страни, които обявиха нови ограничения за влизане или мерки за пътници от Китай в светлината на масовото избухване на Covid-19.
Много, включително Япония, обявиха, че се изискват отрицателни резултати от тестове за всички пътници от Китай. Южна Корея спря да издава някои краткосрочни визи на посетители от Китай. Самият Китай все още изисква отрицателни резултати от тестове за всички пристигащи пътници.
Говорейки в Аржентина, външният министър на Япония Йошимаса Хаяши осъди решението на Китай и каза, че Токио е протестирал по дипломатически канали. Налагането на ограничения върху издаването на визи по причини, различни от мерките за противодействие на Covid-19, беше „изключително жалко", каза Хаяши.
Относно по-строгия граничен контрол на Япония за китайски посетители, Хаяши каза: „Мерките са въведени така, че да възпрепятстват възможно най-малко глобалното движение на хора. Ще проучим условията на Covid-19 в Китай и как страната разкрива информация и ще действаме съответно."
В сряда външният министър на Южна Корея Парк Джин описа решението на Китай да спре издаването на краткосрочни визи като „достойно за дълбоко съжаление".
Спирането на Китай беше обявено в кратки онлайн изявления от неговите посолства в съответните страни, като в съобщението на Южна Корея се казва, че то ще продължи, докато Сеул не отмени своите „дискриминационни мерки за влизане" срещу китайски пътници. Не беше ясно дали Китай възнамерява да въведе и ответни мерки срещу другите страни.
В изявление на външното министерство на Южна Корея се казва, че „стъпката на нашето правителство за засилване на антивирусните мерки за пътниците, пристигащи от Китай, се основава на научни и обективни доказателства и ние комуникирахме с китайската страна предварително."
Правителството на Китай прекрати дългогодишната си политика за нулев Covid в края на миналата година и оттогава се наблюдава очевидна експлозия в случаите. Промяната в политиката включва прекратяване на задължителната карантина за пристигащите и възобновяване на издаването на паспорти, което доведе до внезапен скок в китайските туристи, които резервират пътувания в чужбина.
Китайските служители обаче поддържат промяната в политиката и настоящият отговор е успешен и се основава на науката. На редовен брифинг за пресата във вторник, говорителят на външното министерство Уан Уенбин обвини някои страни в „предприемане на дискриминационни мерки, пренебрегвайки науката, фактите и действителната им епидемична ситуация".
„Китай твърдо отхвърля това и ще предприеме реципрочни мерки... Отговорът на Covid не трябва да се използва като претекст за политическа манипулация. Това не трябва да бъде дискриминационно и не трябва да засяга нормалното трансгранично пътуване и обмена и сътрудничеството между хората."

Станете почитател на Класа