Ще забележи ли някой, ако правителството стачкува?

Ще забележи ли някой, ако правителството стачкува?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Джон Крейс
Ето една мисъл. Как бихте разбрали дали вашият депутат стачкува? Особено ако e на задната скамейка. Просто погледнете залата на Камарата на общините – изявлението от вторник относно стачните действия, например – и тя рядко е пълна повече от една четвърт. Някои може да участват в работата на комисията или избирателния район. Но е справедливо да се предположи, че някои може просто да са решили, след подходяща консултация със себе си, да оттеглят труда си. Да пикираш, като преследваш алтернативна кариера.
Вземете Тереза Мей. От 2019 г. тя е прибрала £2,5 милиона за публично говорене. И тя дори не ми е дала 15% хонорар за агент. Направих я. Без мен тя щеше да бъде просто поредният измит министър-председател на торите, когото всички биха предпочели да забравят. Но аз създадох нейната персона на Мейбот и хората се редят на опашка, за да я чуят да изнася тежки, скучни, монохромни речи.
Вземете Борис Джонсън. Той спечели £1 милион за по-малко от месец. Нищо чудно, че не е сигурен колко сериозно да приеме усилията на Надин Дорис да го върне като министър-председател. Той не е сигурен дали може да си позволи такъв спад на заплатата. Нищо чудно, че е в стачка.
След това е Джон Редууд. Някой му е платил допълнително £700 000 през последните три години. Защо? Известно е, че може да бъде освидетелстван. Другите тори трябва да са позеленели от завист. Схващате картината.
И така, какво да кажем за Стив Баркли? Той официално не е в стачка. Излишните смъртни случаи поради недостатъчното финансиране на NHS са потресаващи дори когато никой персонал не предприема стачни действия. Здравният министър има задължение да се грижи за страната, което очевидно не изпълнява. На следващото заседание на кабинета Грант Шапс трябва да предложи Баркли да бъде уволнен. Това е, което правителството би искало.
Същото и със секретаря по транспорта. Влаковете не работят на разпознаваемо минимално ниво на обслужване дори в дните без стачка. Чао, Марк Харпър.
Което ни води до Риши Сунак. Трудно е да се мисли за една област на управление, която да функционира правилно. Той е антиполитикът на политика. Човекът, който се проваля в политиката 101/100. Дайте му избор и той със сигурност ще избере грешния. Усилията му са доста под всяко минимално ниво на безопасност.
На някакво ниво правителството признава това. Нищо повече от Шапс. Бизнес секретарят се е втренчил в бездната. Ако беше по време на администрациите на Джонсън или Тръс, той щеше да бъде много по-настървен относно въвеждането на ново синдикално законодателство. Това е най-естественото за него.
Вместо това Шапс направи изявление относно новите синдикални предложения по-успокоително – почти извинително. Сякаш разбира, че поемането на медицинските сестри и шофьорите на линейки не беше най-мъдрият ход, тъй като по-голямата част от страната подкрепяше персонала на NHS. Така че той искаше да каже колко много обича медицинските сестри – не можеше да се справи без тях – и просто се надяваше да подтикне шофьорите на линейки да бъдат малко по-организирани по отношение на нивата на обслужване в стачните дни.
Надяваме се, че това законодателство никога няма да се наложи да се използва. Беше просто предпазител. Не ставаше дума за ограничаване на правомощията на синдикатите. Бог да пази. Той не можеше да разбере защо опозиционните депутати казват, че е така. Всичко, което искаше да направи, беше да приведе Обединеното кралство в съответствие с други западни страни като Франция, Испания и Германия. Как може някой да възрази?
От една страна, ако правителството наистина искаше да се увери, че здравните услуги работят безопасно, трябваше да положи допълнителни усилия, за да разреши индустриалните спорове. Ако не беше хрумнало на Шапс или Риш! че една от основните причини, поради които NHS беше в точката на пречупване, беше, че имаше толкова много свободни работни места. А NHS не можа да наеме служители, защото хората не искаха да работят на смени до прегаряне и все още разчитаха на хранителни банки, за да се справят.
Също така беше неискрено да обвиняваме за всичко Covid и войната в Украйна. Други страни се справяха много по-добре от нас. А какво ще кажете за собствените усилия на правителството да стимулира турбо инфлацията и да срине икономиката със седемседмичното влакче на Trussterfuck? И още нещо. Служителите на линейката са договорили минимално ниво на безопасност за всеки регион. И още нещо. Законодателството на Европейския съюз вече беше много по-либерално от нашето. И така, какъв беше проблемът?
Няколко тори се изправиха, за да подкрепят Шапс. Бяха чакали с месеци за някакво прилично синдикално избиване и нямаше да пропуснат. Дори и да не са напълно сигурни какъв всъщност е проблемът. Ричард Дракс просто се чудеше защо не можем да включим армията, която да се справи с всичко. Винаги има някой.
Във всеки случай те бяха заглушени от опозиционните банки. Анди Макдоналд посочи, че собствената оценка на въздействието на предложеното законодателство от страна на правителството е, че то ще бъде неприложимо и ще доведе до още повече стачки. Рейчъл Маскел отбеляза, че има повече смъртни случаи в работни дни, отколкото в дни на стачка, и решението е да се коригира NHS. Крис Стивънс от SNP отбеляза, че всички синдикати са имали спешно покритие в дните на стачката.
Неизбежно всичко изчезна с Шапс, който настояваше, че знае най-добре. И ако хората не бяха съгласни с него, той щеше да стачкува. Не че някой би забелязал.

Станете почитател на Класа