Байдън: „Ние сътрудничим напълно“

Байдън: „Ние сътрудничим напълно“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.01.2023
  • Сподели:

Някои от класифицираните документи от времето на Джо Байдън като вицепрезидент, които бяха открити миналата година в частен кабинет, включват бележки на американското разузнаване и брифинг материали относно Украйна, Иран и Обединеното кралство, съобщи CNN, цитирайки източник, запознат с въпроса. Демократическият председател на разузнавателния панел в Сената поиска брифинг относно документите на Байдън.
Документите са открити в кутии, съхранявани в Центъра за дипломация на Байдън към Университета на Пенсилвания във Вашингтон, където той е бил почетен професор до 2019 г. Те са открити, когато личните му адвокати затварят офис пространството точно преди междинните избори.
„Бях информиран за това откритие и бях изненадан да науча, че има някакви правителствени записи, които са били отнесени там в този офис. Не знам какво има в документите, адвокатите ми са предложили да не питам", каза Байдън в първите си коментари, откакто новината за откритието се появи в понеделник.
Някои от документите са били маркирани като „Строго секретна/чувствителна информация" и според CNN са били смесени в кутиите с лични документи, включително материали за планиране за погребението през 2015 г. на сина на президента Бо Байдън.
Документите бяха открити на 2 ноември, шест дни преди междинните избори и няколко седмици преди главният прокурор Мерик Гарланд да назначи специален адвокат, който да разследва злоупотребата с материали за националната сигурност и възпрепятстването на правосъдието от Доналд Тръмп.
Личните адвокати на Байдън незабавно предадоха документите на Националния архив, който действа като пазител на президентските архиви. Но поради чувствителния им характер, архивите издадоха сезиране до Министерството на правосъдието, което оттогава започна разследване.
Байдън каза пред репортери на съвместна пресконференция с лидерите на Мексико и Канада, че приема сериозно секретните документи. „Ние съдействаме изцяло на прегледа, който се надявам да приключи скоро", каза той.
Главният прокурор е възложил на Джон Лауш, назначения от Тръмп американски прокурор в Чикаго, да наблюдава разследването заедно с ФБР, според лице, запознато с въпроса. Говорител на министерството на правосъдието отказа да коментира текущото разследване. Новото разследване идва в момент, когато Министерството на правосъдието разследва неоторизирано задържане от Тръмп на материали за националната сигурност и възпрепятстване на правосъдието, след като ФБР иззе стотици записи, обозначени като класифицирани в курорта му Мар-а-Лаго през август.

Станете почитател на Класа