Макрон наруши военното табу за Украйна

Макрон наруши военното табу за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.01.2023
  • Сподели:

Politico: Украйна ще получи за първи път разработените на Запад леки танкове

Франция реши първа да предаде бронирана техника в Украйна, но нейните машини се оказаха стари и зле бронирани, пише Politico. Украйна би се съгласила на танкове Leclerc, но във френските арсенали няма «свободни» за доставка.

 

 

Превод отPolitico, САЩ:

 

Макрон наруши военното табу за Украйна

 

 

Водещите западни държави най-накрая решиха да изпратят бронирани машини в Украйна. Киевското ръководство отдавна настоява за този ход, надявайки се това да даде сериозен тласък в битката на въоръжените сили на Украйна с войските на Владимир Путин.

Всичко започна тогава, когато Еманюел Макрон обяви, че изпраща леки колесни танкове AMX-10 RC в Украйна. Макрон реши да «увеличи помощта» в отговор на «потребностите, изразени от Украйна», каза френският президент.

Няколко часа по-късно Германия и САЩ обявиха действията си.

Германия ще предостави бойната машина на пехотата Marder, съобщи Берлин в съвместно изявление със Съединените щати, които ще изпратят бойната машина на пехотата Bradley в Украйна.

Но парадоксът е, че Украйна не се нуждае от нито една от тези съвременни западни бойни машини.

Това, което Киев наистина иска от Запада, е ултрамодерният френски танк Leclerc, немският Leopard или американският M1Abrams, които са по-мобилни, по-точни при огън и имат по-голям обсег от старите съветски танкове.

В същото време тези стъпки на западните страни показват, че въпросът за доставките на танкове за Украйна вече не е „табу“.

Въпреки че Обединеното кралство все още не е поело подобен ангажимент, външният министър Джеймс Клевърли каза след срещата си с германския си колега Аналена Бербок:

„Ние доставяме на Украйна военно оборудване, способно да нанесе решителен… удар по руските цели на голямо разстояние.“

Въпреки че фронтовите линии в Украйна не са се променили много през последните седмици, вниманието в европейските столици сега е насочено към това какво ще се случи по-нататък на бойните полета.

Франция счита, че това може да е „възможно руско настъпление през пролетта“, каза Себастиен Лекорню, съветник на френския министър на отбраната, повтаряйки предупрежденията на НАТО през декември.

AMX-10 RC е бил използван от френската армия в миналото като разузнавателна машина и разрушител на танкове, включително по време на операция Бахран в Африка, която официално приключи миналия ноември. Неговата маневреност и скорост биха позволили на Украйна да нанася силни и бързи удари по врага, но само в малки операции.

AMX-10 RC обаче има и сериозен недостатък: бронята му е твърде слаба за тежки руски оръдия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа