Exxon е направил точни климатични прогнози „спиращи дъха“

Exxon е направил точни климатични прогнози „спиращи дъха“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.01.2023
  • Сподели:

Петролният гигант Exxon вътрешно е предсказал глобалното затопляне смайващо правилно, само за да прекара десетилетия в публично опровергаване на тази наука, защитавайки основния си бизнес, установиха нови изследвания.
Множество вътрешни документи и научни статии по-рано са установили, че Exxon е знаел за опасностите от глобалното затопляне поне от 70-те години на миналия век, а други органи на петролната индустрия са знаели за риска още по-рано, от около 50-те години. Те решително и успешно са се мобилизирали срещу науката, за да спрат всяко действие за намаляване на използването на изкопаеми горива.
Ново проучване обаче показа ясно, че учените на Exxon са били невероятно точни в прогнозите си от 70-те години на миналия век нататък, прогнозирайки възходяща крива на глобалните температури и емисиите на въглероден диоксид, удивително близо до това, което в действителност се е случило, докато светът се нагряваше с темпове невиждани от милиони години.
Учените от Exxon са прогнозирали, че ще има глобално затопляне от около 0,2C на десетилетие поради емисиите на нагряващи планетата газове от изгарянето на нефт, въглища и други изкопаеми горива. Новият анализ, публикуван в Science, установява, че „науката на Exxon е била много точна и прогнозите също са били в съответствие и поне толкова точни, колкото тези на независими академични и правителствени модели".
Джефри Супран, чието предишно изследване на исторически документи от индустрията помогна да се хвърли светлина върху това, което Exxon и други петролни фирми са знаели, каза, че е „спиращо дъха" да се види, че прогнозите на Exxon са толкова близки до това, което се случило впоследствие.
„Това наистина обобщава това, което Exxon знаеше, години преди много от нас да се родят. Вече имаме димящия пистолет, който показва, че те точно са предвидили затоплянето години преди да започнат да атакуват науката. Тези графики потвърждават съучастието в това, което Exxon е знаел и как са подвеждали" каза Супран, който ръководи анализа, извършен от изследователи от Харвардския университет и Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата
Анализът установи, че Exxon правилно отхвърля идеята, че светът се е насочил към неизбежна ледникова епоха, която беше обсъждана през 70-те години на миналия век, като вместо това прогнозира, че планетата е изправена пред „свръхмеждуледников период, предизвикан от въглероден диоксид". Учените от компанията открили също, че глобалното затопляне е повлияно от човека и ще бъде открито около 2000 г., и прогнозирали „въглеродния бюджет" за задържане на затоплянето под 2C над прединдустриалните стойности.
Въоръжен с това знание, Exxon предприема продължителна кампания за омаловажаване или дискредитиране на потвърденото от собствените му учени. „Това, което те направиха, беше да мълчат, докато вършат тази работа и когато стана стратегически необходимо да се справят с екзистенциалната заплаха за техния бизнес, те се изправиха и се обявиха срещу науката", каза Супран.
Учените по климата казаха, че новото проучване подчертава важна глава в борбата за справяне с климатичната криза. „Много е жалко, че компанията не само не обърна внимание на подразбиращите се рискове от тази информация, но по-скоро избра да подкрепи ненаучни идеи, вместо да забави действието, вероятно в опит да направи повече пари. Забавянето на действията, подпомогнато от Exxon, има дълбоки последици, тъй като по-ранните инвестиции във вятърна и слънчева енергия биха могли да избегнат настоящите и бъдещи климатични бедствия. Техните действия вероятно са повлияли неблагоприятно на хиляди и милиони хора", каза Натали Маховалд, учен климатик от университета Корнел.
„Сигурен съм, че продължаващите усилия Exxon да бъде подведен под отговорност ще вземат под внимание това проучване", каза Робърт Брюле, експерт по екологична политика в университета Браун, имайки предвид различните съдебни дела, целящи да накарат петролните компании да плащат за щетите, причинени от климата.
Exxon беше потърсена за коментар.

Станете почитател на Класа