Украйна очаква до 2 години да стане член на ЕС

Украйна очаква до 2 години да стане член на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.01.2023
  • Сподели:

Украйна очаква до 2 години да стане пълноправен член на ЕС, заяви премиерът на страната Денис Шмигал. На 3 февруари Урсула фон дер Лайен и още 10 еврокомисари ще проведат среща в Киев.

 

 

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал очаква страната му да стане член на Европейския съюз в следващите две години. Украйна получи статут на официален кандидат за членство в Европейския съюз през юни 2022 година заедно с Република Молдова.

Шмигал сподели тези очаквания на фона на европейската среща, която ще се проведе на 3 февруари в Киев. Украинската столица ще посрещне председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и още десет еврокомисари.

Украйна ще получи първия транш заеми от ЕС

Този месец Украйна ще получи първото плащане от 18-те милиарда заеми, които Европейският съюз одобри. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Пакетът за подпомагане на Киев е най-големият, който ЕС някога е предоставял на страна партньор. Според говорител на Комисията първото плащане по новата програма ще бъде в размер на 1,5 милиарда евро.

С финансовата помощ ЕС иска да даде възможност на украинската държава да продължи да изплаща заплати и пенсии. Освен това трябва да се гарантира функционирането на болници, училища и приюти за лицата, които е трябвало принудително да напуснат домовете си. Парите ще бъдат използвани и за възстановяване на инфраструктурата, разрушена от войната на Русия. Това включва например електропроводи, водоснабдителни системи, както и пътища и мостове.

Фон дер Лайен: Възстановяването на Украйна трябва да е свързано с реформи

Фон дер Лайен съобщи, че разработваната международна дарителска платформа трябва да започне да функционира този месец. Тя ще помогне за координирането на различните видове подкрепа за Украйна и ще гарантира, че с възстановяването на страната е свързано с провеждането на реформи. "Защото това проправя пътя към Европейския съюз", подчерта фон дер Лайен.

Станете почитател на Класа