Германия може да изпрати ремонтирани танкове "Леопард" на Украйна най-рано през 2024 г.

Германия може да изпрати ремонтирани танкове "Леопард" на Украйна най-рано през 2024 г.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Германският оръжеен производител Rheinmetall може да достави ремонтирани танкове „Леопард“ на Украйна най-рано през 2024 г. и ще се нуждае от потвърдена поръчка, за да започне ремонтните дейности, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Амин Папергер пред германския вестник Bild.

 

 

Германия обяви по-рано този месец, че ще предостави на Украйна 40 бойни машини на пехотата „Мардер“ в помощ на страната да прогони руските сили.

Но Киев поиска и по-тежки машини като танковете „Леопард“, които ще представляват значително засилване на западната помощ за Украйна.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви по-рано този месец, че доставката на танковете „Леопард“ не може да бъде „изключена“. Германската армия има само около 350 танка „Леопард“ 2 към днешна дата спрямо около 4000 в разгара на Студената война.

За Rheinmetall ремонтът на танковете в наличност – най-малко 22 танка „Леопард“ 2 и 88 танка „Леопард“ 1 ще струва няколко стотици милиона евро, отбелязва Папер, цитиран от Ройтерс.

„Машините трябва да бъдат напълно разглобени и възстановени отново“, допълни той.

Компанията има и 100 машини „Мардер“, заяви Папергер, но те също се нуждаят от ремонт, който ще отнеме между седем и осем месеца преди да могат да бъдат използвани.

Германия се превръща в един от водещите военни  поддръжници на Украйна в отговор на нашествието на Русия миналата година, като преодолява табу от кървавата си история през 20-и век за изпращане на оръжия в конфликтни зони.

Но според критиците германският канцлер Олаф Шолц и управляващата му Германска социалдемократическа партия са твърде бавни, изчакват съюзниците първи да предприемат действия вместо да поемат отговорността на Германия като западната сила най-близо до Украйна.

Германското министерство на отбраната има забрана по закон да произвежда танкове, за да ги държи в наличност. Дори производството да бъде засилено, експерти казват, че може да са необходими най-малко две години преди нови танкове да бъдат готови за употреба.

Вчера Великобритания стана първата държава, която заяви, че ще предостави на украинската армия танкове западно производство. Става въпрос за 14 танка "Чалънджър" 2.

Полша и Финландия са готови да дадат на Киев германски танкове "Леопард" 2.

Станете почитател на Класа