Sabah: Украйна обезпечи подем на Русия и съюзниците й

Sabah: Украйна обезпечи подем на Русия и съюзниците й
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Украинската криза доведе до неизбежния преход към многополярност и рухването на хегемонията на САЩ, пише Sabah. Това ще позволи на държави като Русия и Китай да консолидират ролята си на важни геополитически играчи. А Турция, техният надежден партньор, ще допринесе за това.

 

 

Превод отSabah, Турция:

 

Sabah: Украйна обезпечи подем на Русия и съюзниците й

 

 

В древността неслучайно са казвали: „В земния свят владее знанието, а в отвъдния – силата“.

Поради тази причина желанието на всички стари или нови имперски държави за власт и опитите им да станат еднолични владетели на света винаги завършваха с провал.

Последният пример за това е фиаското на политиката на Новия Рим, която САЩ се опитаха да приложат под предлог за «борба с тероризма» след атентатите от 11 септември 2001 г.

Неспособността на САЩ да се превърнат в единствен глобален хегемон парадоксално сложи край на хаоса в много региони на света, преди всичко в Близкия изток, и доведе до изравняване на балансите.

Слизането на Съединените щати от сцената като централен играч в глобалната геополитика създава вакуум във властта в много региони и позволява на страни, които заемат позицията на второстепенни играчи, като Русия, Китай и Турция, да увеличат максимално влиянието си в различни региони на света и най-вече в техния «хинтерланд».

Особено след като Съединените щати, в новия процес, определиха в качеството на основна цел в националната си стратегия не «борбата срещу тероризма», а «борбата срещу глобалните играчи като Русия и Китай».

В резултат на това лицето на Близкия изток започна да се променя променят се бързо.

А една от страните, които печелят най-много от тази нова трансформация и разширяват сферата си на влияние, е Турция.

Разбирайки правилно хода на събитията в света, Анкара в резултат се превърна в регионален и глобален играч.

Турция се опита да намали броя на враговете си и да увеличи броя на приятелите си. В резултат на това се засилиха дипломатическите отношения на Турция с Израел, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, страните от Персийския залив, Египет и Сирия.

Европа и САЩ имат остра нужда от Турция като балансиращ фактор и играч, който създава доверие, преди всичко в Украйна и НАТО, както и в Близкия изток, Централна Азия и Кавказ.

За Русия Турция, която контролира Черно море, е, образно казано, единствената врата към света. Освен това Турция е най-важният и надежден партньор за Русия в Централна Азия, Северна Африка, Кавказ и Близкия изток.

Проектът да се превърне в основен център на руската енергийна индустрия също показва какъв незаменим партньор за Москва е Анкара.

Затова двете страни са в тесен контакт в Египет, Либия и Сирия, както и по много стратегически въпроси.

За Китай Турция е един от най-важните участници в проекта „Един пояс, един път“. След началото на украинския конфликт, когато руският маршрут беше застрашен в някои точки, фактът, че Турция е най-сигурният коридор в очите на Пекин, беше за пореден път потвърден.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа