"Те чакат." Какво се случва по фронтовете на СВО?

"Те чакат." Какво се случва по фронтовете на СВО?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Руските войски заеха Соледар. Както отбелязват в Министерството на отбраната, това ще позволи да продължи настъплението в Донбас. Други сектори на хилядакилометровия фронт също се подготвят за ожесточени битки. За ситуацията в зоната на конфликта - в материала.

 

 

Плацдарм за атака

Оперативната пауза, която страните взеха през октомври-ноември, е към своя край. На фронта се засилиха артилерийските двубои, зачестиха атаките на диверсионни групи, а противникът постоянно води разузнаване със сила.

Медиите предупреждават за възможно настъпление на ВСУ. Неясно къдеточно.

Има три най-вероятни варианта. Първо, линията Кременная - Сватово. Това е своеобразен кръстопът: на изток - ЛНР, на запад - Харковска област, на юг - ДНР, на север - Белгородска област. След като я превземат, украинците ще могат да настъпят към Северодонецк, Лисичанск, Рубежное и реално ще разделят ЛНР на две.

Освен това Сватово е важен железопътен възел, през който се снабдява руската групировка в района.

Позиционните битки тук не стихват от есента, страните правят пробни атаки в сивата зона и се тормозят с артилерийски огън. Предната част е добре укрепена. В полетата се простират до хоризонта противотанкови ровове, телени огради, редици бетонни изкопи, окопи. Строителна техника върви под Сватово в безкраен поток.

"Те едва ли ще преминат оттук изневиделица. Имаме сериозно предимство в артилерията. Ако се движат, ще попаднат точно под оръдията. Сега те се опитват да намерят слаби места в нашите позиции. Там има много наемници, полска реч се чува постоянно в ефира. По принцип те не са нищо особено”, казва офицер от 2-ри армейски корпус на ЛНР с позивна “Карат”.

Атака на Волноваха

Второто перспективно направление за ВСУ е от Угледар на югозапад от Донецк. Киев все още държи този град на доминираща височина. Там непрекъснато се доставят боеприпаси и подкрепления от Курахово и Велика Новосьолка. Ако ВСУ успеят да съсредоточат тук достатъчно сили и средства, те могат да се опитат да ударят Волноваха, която беше освободена още през пролетта, и да прережат пътя Донецк-Мариупол.

Руските войски контролират южното предградие на Угледар - Павловка - и се опитват да се закрепят в покрайнините на града. В същото време частите на 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР поетапно напредват в Маринка край Донецк. Ако украинските бойци бъдат изгонени оттам, пътят към Угледар от североизток ще се отвори.

„Там има сериозна групировка с танкове, пехота, артилерия. ВСУ нямат недостиг на хора и техника, чакаме ги да започнат активни действия, за да нанесем контраатака. А без хеликоптери въздушното разузнаване е трудно”, казва офицер от 1АК на НМ на ДНР с позивна “Клим”.

Трудна ситуация

В запорожко направление основна цел на ВСУ несъмнено са Енергодар и Запорожката АЕЦ. Според местните власти украинците се готвят за мълниеносен удар през Днепър.

"Реката стана много плитка - и това не е просто така", казва Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област. "Намаляването на водния поток е изкуствено, организирано от властите в Киев постепенно затваряне на хидравличните затвори на язовирите на каскадата на Днепър в горното течение, включително при Кременчуг и Днепрогес".

Под заплаха е и град Токмак, основен транспортен възел, потенциален плацдарм за настъплението на ВСУ към Мелитопол и Бердянск. Украйна иска да се върне на брега на Азовско море, да излезе на границата с Крим и да пресече южната групировка на руските войски.

Това обаче не е лесно да се направи: в района на Запорожие има няколко добре укрепени отбранителни линии.

И на киевския режим в Донбас му е много трудно. Както се посочва в Министерството на отбраната, освобождаването на Соледар ще блокира Артьомовск. Хиляди украински войници ще се озоват в казана.

Освен това се отваря път от Артьомовската агломерация до Константиновка, Краматорск, а в бъдеще и Славянск, „сърцето“ на Донбаската групировка на ВСУ. И двете страни се готвят за ожесточени битки.

 

 

Андрей Коц, Превод: В. Сергеев, Поглединфо

Станете почитател на Класа