Швеция и Финландия отказа да върне на съседите ни 130 терористи

Швеция и Финландия отказа да върне на съседите ни 130 терористи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Швеция и Финландия са отказали да екстрадират около 130 терористи в Турция. „Казахме на Швеция и Финландия: за да бъде одобрено вашето членство в НАТО, е необходимо да ни екстрадирате около 130 терористи.

 

 

За съжаление това не беше направено", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в Мугла. Той отбеляза, че по-специално Швеция е отказала да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш, който беше осъден на лишаване от свобода в Турция.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин каза порано през седмицата, че напредъкът по приемането на Швеция в НАТО е невъзможен, докато Стокхолм не сложи край на терористите, действащи в страната.

Шведският посланик в Анкара бе извикан на 12 януари в турското външно министерство, където му беше протестна нота във връзка с пропагандата в Стокхолм на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) срещу президента Тайип Ердоган.

На 18 май 2022 г. Финландия и Швеция, на фона на събитията в Украйна, подадоха молби до генералния секретар на НАТО за присъединяване към Алианса. Към днешна дата кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО не са ратифицирани само от две страни от общо 30 - Унгария и Турция.

Станете почитател на Класа