Министрите поискали съгласието на Чарлз за закони, засягащи неговия бизнес

Министрите поискали съгласието на Чарлз за закони, засягащи неговия бизнес
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Правителството поискало от крал Чарлз разрешение да приеме своя „водещ в света" Закон за околната среда след Brexit, тъй като законът, изискващ от собствениците на земя да подобрят опазването й, можел да засегне бизнес интересите му.
Министърът на околната среда Ребека Поу писала на тогавашния принц на Уелс през 2019 г., за да го попита дали ще приеме раздел седми от законопроекта за околната среда, който стана закон през ноември 2021 г. Той се отнася до необходимостта „да се запази обстановката на земя с природна среда или природни ресурси или която е място от археологически, архитектурен, художествен, културен или исторически интерес. Тези, които нарушават споразуменията за опазване, могат да бъдат глобени".
В писмата, разкрити в събота и изпратени през октомври 2019 г., Поу информира Чарлз: „Този законопроект съдържа мерки относно споразумения за опазване, които засягат интересите на короната, херцогство Ланкастър и херцогство Корнуол. Част 7 (клауза за опазване) от законопроекта се прилага за земя на короната, както се прилага за всяка друга земя".
Писмата показват, че личният секретар на принца, Клайв Олдъртън, е отговорил на Пау, като е дал съгласието си за закона, потвърждавайки, че е „доволен от законопроекта".
Чарлз и преди се е намесвал в правителствените дела, когато това е заплашвало да засегне бизнеса му. Миналата година Guardian разкри, че той е използвал противоречива процедура, за да принуди министрите в правителството на Джон Мейджър през 1992 г. тайно да променят предложен закон в полза на поземленото му имение.
Когато актът стана Закон за околното среда, министрите го хвалиха като предимство на Великобритания след Брекзит. Тогава министърът на околната среда Джордж Юстас заяви: „Ние даваме пример, който останалият свят да следва."
След това обаче правителството пропусна собствения си законов срок за определяне на това, което нарече „амбициозни" цели на Закона за околната среда. Когато те се появиха с месеци закъснение, благотворителните организации за опазване казаха, че целите за природата, чистия въздух и водата са непосилни и няма да осигурят обещаните ползи за околната среда до 2030 г. Министерството на околната среда, храните и селските райони отказа коментар. Бъкингамският дворец също е потърсен за коментар.

Станете почитател на Класа