Бури в Калифорния: хиляди са без ток заради силен вятър, дъжд и сняг

Бури в Калифорния: хиляди са без ток заради силен вятър, дъжд и сняг
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Разтърсената от буря Калифорния претърпя още силен вятър, дъжд и сняг в събота, което повиши опасенията за наводнения, причини прекъсване на електрозахранването и направи пътуването опасно. Пориви от дъжд и вятър започнаха на север и се разпространиха на юг, като се очаква още бури да последват в началото на следващата седмица, каза Националната метеорологична служба.
Повече от 68 000 клиенти бяха без електричество в събота сутринта, брой, който беше намален наполовина следобеда, според poweroutage.us.
Президентът на САЩ Джо Байдън одобри деклариране на извънредно положение в щата, нареждайки федерална помощ за допълване на щатските, племенните и местните усилия за възстановяване в районите, засегнати от тежкото време. Действията на президента предоставят федерално финансиране на засегнатите лица в окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Круз, каза Белият дом.
Поредица от „атмосферни реки" – дълги потоци от влага, които пренасят водни пари от тропиците, след като топлата вода се изпари от Тихия океан – изсипват дъжд и сняг върху Калифорния от края на декември, спирайки електрозахранването на хиляди, заблатявайки пътища, отприщвайки потоци от отломки и предизвикване на свлачища.
Бяха издадени предупреждения за наводнения за района на север от залива Сан Франциско, включително окръзите Марин, Напа, Сонома и Мендосино.
На юг бяха публикувани предупреждения за окръзите Сан Матео и Санта Круз, където беше наредено да се евакуира малката общност от Фелтън Гроув покрай река Сан Лоренцо. Издадена е и заповед за евакуация на жителите на района Уилтън в полуселския югоизточен окръг Сакраменто. Властите се позоваха на заплахата от наводнение от река Cosumnes.
„Реалността е, че това е само осмата от очакваните девет атмосферни реки – не сме приключили", каза Нюсъм на брифинг с местни лидери, като призова хората да бъдат бдителни през следващите 24 до 48 часа.
Хлъзгави пътища, сняг и зимни условия измъчваха магистралите през Сиера Невада. Централната снежна лаборатория на Сиера в Калифорнийския университет в Бъркли туитна, че е отчела 54 см сняг за 24 часа и че снежната покривка от около 3 м се очаква да нарасне с още няколко фута до понеделник. Беше издадено предупреждение за лавини в провинцията за централната Сиера, включително по-голямата зона на езерото Тахо. Съобщава се за най-малко 19 смъртни случая, свързани с бурята, а петгодишно момче остава в неизвестност, след като е било пометено от колата на майка си от наводнения в окръг Сан Луис Обиспо.
Сухи дни са в прогнозата за следващата седмица за Калифорния, започвайки от вторник. „Въпросът е дали ще останем сухи до края на месеца?" пише метеорологичната служба в района на залива на Сан Франциско.

Станете почитател на Класа