Адвокатите на Байдън открили повече секретни документи в дома му, отколкото бе известно

Адвокатите на Байдън открили повече секретни документи в дома му, отколкото бе известно
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

Адвокатите на Джо Байдън са открили повече секретни документи в дома му в Уилмингтън, Делауеър, отколкото е известно досега, призна Белият дом в събота. Адвокатът на Белия дом Ричард Заубер каза в изявление, че общо шест страници секретни документи са открити по време на претърсване на личната библиотека на Байдън. Преди това Белият дом каза, че там е открита само една страница.
Последното разкритие е в допълнение към откриването на документи, открити през декември в гаража на Байдън и през ноември в бившите му офиси в Penn Biden Center във Вашингтон, от времето му като вицепрезидент.
Заубер каза в изявление, че личните адвокати на Байдън, които не са имали разрешения за достъп до поверителни документи, са спрели търсенето си, след като са намерили първата страница в сряда вечерта. Заубер намерил останалите материали в четвъртък, докато улеснявал прехвърлянето им на Министерството на правосъдието (DoJ).
„Докато я прехвърлях на служителите на Министерството на правосъдието, които ме придружаваха, пет допълнителни страници с класификационни маркировки бяха открити сред материала с нея, или общо шест страници. Служителите на Министерството на правосъдието незабавно ги взеха", каза Заубер.
Заубер по-рано каза „Белият дом е уверен, че един задълбочен преглед ще покаже, че тези документи са били погрешно поставени по невнимание, и президентът и неговите адвокати са действали незабавно при откриването на тази грешка".
Изявлението на Заубер не обяснява защо Белият дом изчака два дни, преди да предостави актуализирана информация за броя на секретните документи. Белият дом вече е изправен пред проверка за това, че чака повече от два месеца, за да признае откриването на първоначалната група документи в офиса на Байдън.
Последното развитие изглежда довежда общия брой документи, маркирани като класифицирани и открити в дома и бившия офис на Байдън, до поне 20. Смята се, че находката включва материали, категоризирани като строго секретни, сред приблизително 10 документа, открити в Центъра за дипломация на Байдън към Университета на Пенсилвания, мозъчен тръст в столицата, кръстен на него, каза пред CBS представител на федералните правоприлагащи органи, запознат с разследването. Последните разкрития накараха Андрю Вайсман, бивш федерален прокурор и старши член на екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследваше връзките на Доналд Тръмп с Москва по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г., да напише в Туитър: „Това може да обясни защо Белият дом не беше прозрачен с обществеността за това какви точно документи са намерени."
Той направи ясно разграничение между ситуацията с документи, запазени от времето на Байдън, и съхраняването на кутии със секретни документи от Доналд Тръмп от неговото президентство, въпреки федералните искания всички материали да бъдат върнати, което накара ФБР да нахлуе в резиденцията му във Флорида миналото лято.
Тръмп и Байдън вече са разследвани от отделни специални прокурори по искане на Министерството на правосъдието. Републиканците в Камарата на представителите, които сега контролират долната камара на Конгреса, в петък обявиха разследване срещу Байдън от съдебната комисия.

Станете почитател на Класа