Кения обяви война на милионите птици, нападащи посевите

Кения обяви война на милионите птици, нападащи посевите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2023
  • Share:

Стремежът на кенийското правителство да убие до 6 милиона червеноклюни птици Quelea, които са нахлули във фермите, ще има непредвидени последици за грабливите птици и други диви видове, предупредиха експерти. Продължаващата суша в Африканския рог намали количеството на местната трева, чиито семена са основният източник на храна за тези птици, карайки ги все повече да нахлуват в зърнените полета, поставяйки 2000 акра ориз под заплаха. Около 300 акра оризища вече са унищожени от птиците.
Пръскането с фентион, органофосфатен пестицид, е избраният метод за борба с вредителите в Африка, но химикалът е описан от изследователи като „токсичен за хората и за други нецелеви организми. Следователно фентионът може да наранява или убива безразборно, с последващи неблагоприятни ефекти върху нецелевите организми", заключават изследователите.
Пол Гачеру, мениджър на видове в Nature Kenya, местен филиал на BirdLife International, каза „Методът, използван за контрол на quelea, трябва да бъде добре информиран, тъй като широко разпространеното използване на авициди при нецелеви видове може да доведе до замърсяване на околната среда и масова смърт на други птици и животни. Често има лошо управление на мястото след пръскане, като по този начин се увеличава рискът от смъртни случаи на диви животни, свързани с отравяне, а оттук и необходимостта от повишаване на образованието и осведомеността относно контрола на Quelea", каза той.
С приблизителна гнездяща популация в Африка от 1,5 милиарда птици, орнитолозите казват, че няма нито достатъчно хищни птици, които да унищожат огромните колонии на Quelea, нито ефективни, екологични решения.
Саймън Томсет, директор в Kenya Bird of Prey Trust, каза „Културата на гарантиране на човешката хранителна сигурност преди всичко ще бъде разширена „поради това, което сега възприемаме като вероятност, поради изменението на климата, като откритите пасища, които са били хранители за келеа, бързо се превръщат в земеделски земи. Но най-много тревожи ефектът, който пестицидът може да има върху малкото останали грабливи птици. Днес всички грабливи птици [в Кения] са застрашени. Във всеки случай колко ефективно е било пръскането през последните 60-70 години?"
ФАО и Програмата на ООН за околната среда администрират съвместно Ротердамската конвенция, чиито цели включват намаляване на рисковете от опасни химикали в селското стопанство. Те обмислят да включат фентион в приложение III към договора, списък на пестициди и промишлени химикали, забранени или строго ограничени по екологични или здравни причини.

Станете почитател на Класа