Зеленски изпрати писмо на Си Дзинпин, иска диалог с него

Зеленски изпрати писмо на Си Дзинпин, иска диалог с него
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Според наблюдатели Китай може да бъде един от посредниците в конфликта, което би позволило да се намери решение на кризата.

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е изпратил писмо на китайския си колега Си Дзинпин, за да диалогира с него.

Това заяви днес украинската първа дама Олена Зеленска, която е в Давос за Световния икономически форум, пише БТА.

Именно на форума украинската първа дама е предала писмото от съпруга си до Си на намиращата се там китайска делегация, предаде Франс прес.

Зеленски многократно се е опитвал да установи контакт със Си след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година с надеждата, че Пекин ще използва влиянието си върху руския лидер Владимир Путин. По време на речта си във вторник на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос Зеленска заяви, че има писмо за Си, но по време на пресконференция днес тя даде нови подробности. "Това е жест и покана за диалог и аз силно се надявам, че ще има отговор на тази покана", каза тя пред репортери.

В Давос китайската делегация е водена от китайския вицепремиер Лю Хъ.

Още през август украинският президент заяви пред китайското издание "Саут чайна морнинг пост", че официално е поискал диалог с китайския президент Си. Тогава той заяви, че смята, че този обмен ще бъде полезен.

Китай и Русия обявиха партньорство "без граници" през февруари миналата година, малко преди Путин да нареди на войските си да влязат в Украйна

Пекин иска да демонстрира позиция на неутралитет в конфликта, като същевременно укрепва връзките си с Русия, особено в енергийната сфера. Но според наблюдатели Китай може да бъде един от посредниците в конфликта, което би позволило да се намери решение на кризата.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа