Филипинската нобелистка Мария Реса бе оправдана за укриване на данъци

Филипинската нобелистка Мария Реса бе оправдана за укриване на данъци
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Мария Реса, ветеран журналист и Нобелов лауреат, считана за „лицето на свободната преса във Филипините", беше оправдана по обвинения в укриване на данъци в случай, който тя описа като част от модела за тормоз. Говорейки пред пресата след присъдата, емоционалната Реса каза, че обвиненията срещу нея и нейния новинарски канал Rappler са били злоупотреба с власт, политически мотивирани и предназначени да спрат журналистите да вършат работата си.
„Тези случаи са мястото, където се срещат капиталовите пазари, върховенството на закона [и] свободата на пресата, така че тази оправдателна присъда не е само за Rappler, тя е за всеки филипинец, който някога е бил несправедливо обвинен. Днес фактите печелят, истината печели, справедливостта печели." каза тя.
Реса, главен изпълнителен директор и съосновател на Rappler, беше удостоена с Нобелова награда за мир през 2021 г. за работата си за „защита на свободата на изразяване" и за разкриването на злоупотреби с власт и нарастващ авторитаризъм при тогавашния президент на Филипините Родриго Дутерте. Нейното издание си спечели репутация със задълбочените си репортажи и строгия контрол на смъртоносната война на Дутерте срещу наркотиците.
Раплер приветства съдебното решение като „триумф на фактите над политиката". „Благодарим на съда за това справедливо решение и за това, че призна, че измамните, фалшиви и крехки обвинения, направени от Бюрото за вътрешни приходи, нямат никаква действителна основа", се казва в изявление на организацията.
От 2018 г. Реса е изправен пред редица граждански и наказателни обвинения, което широко се смята за кампания за заглушаване на несъгласието. От самото си създаване Rappler отразява спорни теми като злоупотребата с власт от страна на Дутерте и използването на социалните медии от неговите поддръжници за разпространение на дезинформация.
Делото срещу Реса твърдеше, че Rappler не е включил приходите от продажба на депозитарни разписки на чуждестранни инвеститори през 2015 г. в своите данъчни декларации.Министерството на правосъдието на Филипините заяви, че уважава решението на съда.
Реса и Rappler са изправени пред още три съдебни дела, отделно данъчно дело, заведено от прокурори в друг съд, нейната жалба във върховния съд по присъда за онлайн клевета и жалбата на Rappler срещу заповедта за закриване, издадена от Комисията за ценни книжа и борси.
От 1992 г. насам 94 журналисти са били убити в страната, последният от които през октомври миналата година, когато телевизионният оператор Пърсивал Мабаса беше застрелян в колата си. Филипините са на 147 място от 180 държави в Световния индекс за свобода на пресата за 2022 г.
Въпреки този фон, Реса, която е автор на книгата „Как да се противопоставим на диктатора", каза, че е имала вяра в съда. „Отне четири години и два месеца. Дойдохме в съда [и] вярвахме в съда въпреки всичко, което се случваше."
Правителството на Дутерте каза по-рано, че няма нищо общо с нито едно от делата срещу Реса.

Станете почитател на Класа