Съдебните заседатели за възгледите на Илон Мъск на процеса на акционерите

Съдебните заседатели за възгледите на Илон Мъск на процеса на акционерите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Делото на акционерите срещу главния изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, започна бавно във вторник. Потенциалните съдебни заседатели, описали по различен начин спорния технологичен милиардер като „нарцистичен", „непредсказуем", „малко нестандартен", „гений" и „ още един арогантен богаташ" бяха разпитани за тяхната безпристрастност от съдията и адвокатите.
Все пак до края на деня девет души бяха избрани за съдебни заседатели за процеса в Сан Франциско, който ще решава дали Мъск е измамил инвеститорите с милиарди, като твърдял в туитове от 2018 г., че е осигурил финансиране, за да изкупи частно производителя на електрически автомобили.
Делото търси обезщетение за акционерите, които са купили или продали акции на Tesla в дните след туитовете на Мъск на 7 август 2018 г. Акционерите не са уточнили щетите, но твърдят, че туитовете на Мъск са им стрували „милиарди".
Туитовете на Мъск от 2018 г. подхраниха покачването на цената на акциите на компанията, което внезапно спря седмица по-късно, след като стана ясно, че той все пак няма финансиране за изкупуване. След това инвеститорите го съдиха, като казаха, че акциите на Tesla не биха се променили толкова много в стойността си, ако той не беше пропуснал перспективата да купи компанията за 420 долара на акция.
Туитът на Мъск също привлече вниманието на регулаторите на ценни книжа, които заключиха, че е неправилен и че той лъже. В споразумение те го принудиха да плати 40 милиона долара и го накараха да напусне поста председател на Tesla.
Оттогава Мъск стана още по-противоречив с покупката си на Twitter и последвалото преработване на правилата за публикуване в сайта на социалните медии, затварянето на централата и уволненията на много от служителите му.
Адвокатите на Мъск твърдяха, че работата му с Twitter го е направила толкова скандален в родния град на Twitter Сан Франциско, че не може да получи справедлив процес там. Но съдията от американския окръжен съд Едуард Чен отхвърли искането на Мъск за преместване на процеса в Тексас и вместо това той и адвокатите на двете страни разпитаха съдебните заседатели, които бяха изразили най-силните мнения за Мъск в предварителен въпросник. Панелистите бяха питани предварително за мнението им за Мъск и дали притежават автомобил Tesla. Мъск, който в крайна сметка може да даде показания в процеса, твърди, че е вярвал, че е осигурил финансова подкрепа за изкупуването по време на срещи с представители на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия.
Резултатът от процеса може да повлияе на тълкуването на съдебните заседатели на мотивите на Мъск за туитовете, които Чен вече е решил, че са неверни.

Станете почитател на Класа