Бразилия обвини първите 39 души в организиране на преврат

Бразилия обвини първите 39 души в организиране на преврат
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Главната прокуратура на Бразилия повдигна първите си обвинения срещу някои от хилядите хора, които са щурмували правителствени сгради в опит да отменят загубата на бившия президент Жаир Болсонаро на изборите през октомври.
Прокурорите в наскоро сформираната група за борба с антидемократичните действия също поискаха 39-те обвиняеми, за които се твърди, че са ограбили сградата на бразилския конгрес, да бъдат задържани и замразени като превантивна мярка 40 милиона реала (7,7 милиона долара) от техните активи, за покриване на щетите.
Подсъдимите са обвинени във въоръжено престъпно сдружение, насилствен опит за подкопаване на демократичната правова държава, организиране на преврат и увреждане на обществена собственост, се казва в изявление на главния прокурор. Самоличността им все още не е разкрита.
Повече от хиляда души бяха арестувани в деня на бунта на 8 януари, който имаше силни прилики с бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ от тълпи, които искаха да отменят загубата на бившия президент Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 г.
Бунтовниците, които нахлуха в сградата на Бразилския конгрес, Президентския дворец и Върховния съд в столицата Бразилия, се опитаха да накарат въоръжените сили да се намесят и да отменят загубата на Болсонаро от президента Луис Инасио Лула да Силва.
„Бунтовниците се опитаха, с помощта на насилие и сериозна заплаха, да премахнат демократичното върховенство на закона, предотвратявайки или ограничавайки упражняването на конституционни правомощия. Крайната цел на атаката беше установяването на алтернативен правителствен режим", гласи извадка от обвиненията, включени в изявлението.
Нападателите не са обвинени в тероризъм, тъй като според бразилското законодателство такова обвинение трябва да включва ксенофобия или предразсъдъци, основани на раса, етническа принадлежност или религия.
Главната прокуратура изпрати обвиненията си до Върховния съд, след като президентът на Сената, Родриго Пачеко, миналата седмица предостави списък с хора, обвинени в буйстване в Конгреса. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения и на други бунтовници.

Станете почитател на Класа