Десетки хиляди поискаха на протест в Мадрид оставката на испанския премиер

Десетки хиляди поискаха на протест в Мадрид оставката на испанския премиер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.01.2023
  • Сподели:

Демонстрацията срещу политиките на лявото правителство се състоя в атмосфера на нарастващо политическо напрежение заради предстоящите местни и парламентарни избори през годината

 

 

Десетки хиляди демонстранти поискаха в Мадрид оставката на испанския премиер Педро Санчес. Демонстрацията срещу политиките на лявото правителство се състоя в атмосфера на нарастващо политическо напрежение заради предстоящите местни и парламентарни избори през годината, предаде БНР.

Демонстрацията на площад „Сибелес“ в центъра на Мадрид премина под надслов „За Испания, демокрацията и конституцията“.

Протестиращите скандираха „Оставка на правителството“ „Санчес предател!“ и „Долу сепаратистите!“. Силно се разминаваха правителствените данни и тези на организаторите за броя на участниците - от 31 000 до половин милион души.

Сред демонстрантите имаше привърженици на консервативната Народна партия – основна опозиционна сила, на либералите от Сиудаданос („Гражданите“) и на десните от популистката партия „Вокс“, чийто ръководител Сантяго Абаскал присъства лично за разлика от лидера на консерваторите Алберто Нуньес Фейхо.

Протестиращите критикуваха влезлите в сила законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти и обвиниха правителството на Санчес, че се е поставило в зависимост от гласовете на каталунските сепаратистки сили в парламента.

Тук съм, за да поискам от Санчес най-сетне да подаде оставка, защото води страната към разруха, каза демонстрант.

Неотдавнашният спор за замяна на съдиите във конституционния съд също беше заклеймен като „подкопаване“ на държавните институции.

В Испания предстои напрегната изборна година. За 28 май са насрочени местни избори, а в края на годината ще бъде избран нов парламент. Според последните допитвания, нито Испанската социалистическа работническа партия на Санчес, нито Народната партия могат да разчитат на пълно парламентарно мнозинство.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа