Ключов израелски министър бе освободен от поста след решение на Върховния съд

Ключов израелски министър бе освободен от поста след решение на Върховния съд
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.01.2023
  • Сподели:

Върховният съд съобщи в сряда, че е постановил с 10 гласа срещу 1, че Арие Дери няма право да заема министерски пост, тъй като е бил осъден миналата година за данъчни престъпления и изтърпява пробация като част от съдебно споразумение

 

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху освободи днес втория човек в правителството си - министъра на вътрешните работи и на здравеопазването, след решение на правосъдието, предадоха Франс прес и БТА.

В сряда Върховният съд анулира назначението на Арие Дери, признат за виновен в данъчна измама.

"С болка на сърце (. . .) сме принудени да ви освободим от вашия пост в правителството", каза Нетаняху на седмичното заседание на кабинета в Йерусалим, в което участваше Дери.

Той добави, че съдебното постановление "пренебрегва волята на народа" и той ще положи усилия да намери някакъв законен начин Дери да може "да дава принос в служба на Държавата Израел".

Лидер на ултраортодоксалната партия "Шас", Арие Дери бе назначен за министър на здравеопазването и вътрешните работи в рамките на сложно коалиционно споразумение, сключено през декември след парламентарните избори от 1 ноември в Израел.

Върховният съд съобщи в сряда, че е постановил с 10 гласа "за" срещу 1 "против", че Арие Дери няма право да заема министерски пост, тъй като е бил осъден миналата година за данъчни престъпления и изтърпява пробация като част от съдебно споразумение.

"Повечето съдии определиха, че това назначение е изключително неприемливо и така министър-председателят трябва да отстрани (Арие Дери) от правителството", се казва в резюмето на съдебното решение, цитирано от Ройтерс.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа