Flybe: всички полети са отменени

Flybe: всички полети са отменени
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.01.2023
  • Share:

Регионалната авиокомпания Flybe спря да търгува и отмени всичките си планирани полети, оставяйки пътниците блокирани и стотици членове на екипажи без работа. Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA) обяви, че компанията е под администриране и призова „Клиентите на Flybe, които все още трябва да пътуват, ще трябва да направят свои собствени алтернативни пътувания чрез други авиокомпании, железопътни или автобусни оператори".
Авиокомпанията каза, че Дейвид Пайк и Майк Пинк от Interpath Advisory са назначени от Върховният съд за съвместни администратори и потвърди, че всички полети до и от Обединеното кралство са отменени и няма да бъдат пренасрочени. Администраторите казаха, че 277 от 321 служители на Flybe са били съкратени, докато останалите 44 ще бъдат запазени. Flybe не е успяла да организира алтернативни полети за пътниците, а тези с полети, резервирани чрез посредник, са били посъветвани да се свържат със съответната авиокомпания или агент за резервации.
Авиокомпанията обслужваше редовни линии по 21 маршрута от Белфаст Сити, Бирмингам и Хийтроу до летища в Обединеното кралство и до Амстердам и Женева.
Новината незабавно предизвика паника в социалните медии, като пътниците питаха дали ще им бъдат възстановени сумите, а редица служители на Flybe обявиха, че вече търсят работа.
Ryanair предприе бързо набиране на персонал, като създаде бърз процес на набиране на служители на Flybe и каза, че ще проведе за тях събитие за набиране на персонал на летището в Бирмингам на 2 февруари.
Матю Хол, главен изпълнителен директор на летище Белфаст Сити, което има 138 служители на Flybe, най-големият брой в Обединеното кралство, каза, че всеки, който е резервирал полети на Flybe, не трябва да пътува до летището и че осем от неговите 10 маршрута на Flybe са покрити от други доставчици.
Flybe каза, че ще може да помогне на пътниците да организират алтернативни полети, насочвайки всички засегнати пътници към CAA за съвет и информация.
Flybe беше обявила през март 2020 г., че ще спре да търгува, цитирайки пандемията от коронавирус като допринасящ фактор. Компанията беше спасена, след като беше купена от Thyme Opco, фирма, свързана с американския хедж фонд Cyrus Capital и впоследствие преименувана на Flybe Limited. Авиокомпанията поднови дейността си през април 2022 г. с план да извършва до 530 полета седмично по 23 маршрута.

Станете почитател на Класа