Защо Alphabet натисна паник бутона?

Защо Alphabet натисна паник бутона?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.01.2023
  • Share:

Джон Нотън
По странен начин най-доброто нещо, което можеше да се случи на Google (сега маскиран като Alphabet, компанията майка) беше Facebook. Защо? Защото въпреки че Google изобрети капитализма за наблюдение, може би най-токсичният бизнес модел след търговията с опиум, Facebook беше този, който имаше най-много проблеми заради злоупотребите си с него. Резултатът беше, че Google се радваше на по-лесно пътуване. Естествено, имаше странна част от неприятности с ЕС, с досадни глоби и дълго проточени правни спорове. Но шефът на Facebook, Марк Зукърбърг - не Лари Пейдж, Сергей Брин и техният възрастен ръководител Ерик Шмид от Google - беше удостоен с титлата „император на злото" в онлайн света.
Това понякога позволяваше на Google да лети под регулаторния радар и да избягва публична критика. Неговият относителен имунитет може също да е бил насърчаван от лековерието, предизвикано от мотото му „Не бъди зъл". Това, което също може да е помогнало, е начинът, по който през годините е сбъркал доста неща – Google+, Google Wave, Google Glass, Knol и Google Reader, за да назовем само пет. От друга страна, успя да създаде полезни и успешни продукти – Gmail, Google Maps, Google Scholar, Google Earth и Google Books. И, разбира се, направи вдъхновени придобивания на YouTube през 2006 г. и на стартиращата компания за изкуствен интелект DeepMind през 2014 г.
Това, което позволи на компанията да се измъкне с тази смесица от креативност, бъркане и индиректност, очевидно беше, че тя винаги се въртеше в пари. Мощната парична помпа на нейната търсачка и свързания рекламен бизнес осигурява надеждно приходи от над 100 милиарда долара годишно от 2017 г. насам за обогатяване на акционерите. С такъв доход можете да си позволите да правите много грешки, особено когато притежавате търсачката, която има почти монопол на пазара в повечето части на некомунистическия свят.
И така, как така този доходоносен гигант изведнъж се озова в паник състояние? Сундар Пичай, неговият главен изпълнителен директор, издаде предупреждение за „червен код", каквото и да означава това. Изглежда, че включва припомняне на двамата съоснователи на компанията, които щастливо са прекарвали времето си с огромните си богатства, да помогнат за оправянето на кораба. Това също така включва уволнение на хора в индустриален мащаб - 12 000 до момента. Методите, включени в уволненията, не са толкова брутални като тези, използвани от Илон Мъск в Twitter, но мащабът е достатъчно реален. Защо е паниката? Три причини, във възходящ ред на спешност. Първата е, че технологичната индустрия знае, че идва спад и че през 2021 г. и 2022 г. масово е свръх-назначавала служители. Второ, Министерството на правосъдието на САЩ и осем щата заведоха дело срещу Google, твърдейки, че „незаконно е монополизирал пазара на онлайн реклами чрез, дългогодишна практика на самообслужване, антиконкурентни придобивания и принуждаване на бизнеса да използва множество продукти и услуги, които предлага".
Но истинската причина за паниката изглежда е прототипът на чатбота ChatGPT с изкуствен интелект, на базираната в Сан Франциско компания OpenAI, чиято безплатна версия превзема света като буря. Това е достатъчно притеснително за Google, като се има предвид, че хората вече го използват като вид търсачка. Но може би това, което тревожи Пичай и Ко, е, че OpenAI тества пазара за „професионална" версия, струваща $42 на месец и осигуряваща по-бързи отговори и други екстри. И че компанията е силно подкрепена от Microsoft.
Като се има предвид, че Google (и следователно Alphabet) е критично зависим от продължаващия просперитет на Google търсенето, всичко, което може да го подкопае, изглежда като екзистенциална заплаха. И знаем, че в технологичната индустрия мантрата на бившия главен изпълнителен директор на Intel Анди Гроув – „само параноиците оцеляват" – е общоприета мъдрост. Но дори и така е трудно да се разбере защо Пичай и колегите му са толкова притеснени. В края на краищата не е като да влизат голи в битка. Google има своя собствена версия на система, подобна на ChatGPT – LaMDA (езиков модел за диалогови приложения) – която, както е известно, един инженер намира за толкова завладяваща, че започна да вярва, че може да е разумна (и по-късно бе уволнен, защото е изказал публично възгледите си ).
Като се има предвид всичко това, защо Google не стартира LaMDA? Дали защото компанията смята, че все още не е готова за широко внедряване? Може би все още се проверява, както ChatGPT, за способността й да генерира токсично съдържание? Или защото в светлината на последния антитръстов иск компанията се тревожи за регулаторите? Кой знае? Това е почти достатъчно, за да накара човек да поиска да попита ChatGPT: „Защо Google не пуска чатбот като вас?"

Станете почитател на Класа