Поднови се разследването на тайните плащания от Тръмп към Сторми Даниелс

Поднови се разследването на тайните плащания от Тръмп към Сторми Даниелс
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Прокурорите трябва да представят на голямо жури доказателства за тайни парични плащания, направени от Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ, към актьора и продуцент на филми за възрастни Сторми Даниелс по време на предизборната кампания през 2016 г. Алвин Браг, окръжен прокурор на Манхатън в Ню Йорк, съживява дългогодишно разследване и повишава заплахата от наказателни обвинения, добавяйки към и без това застрашителните правни проблеми на Тръмп.
Докладът от вестник New York Times дойде два дни след като бившият президент стана първият кандидат, който се включи в предизборната кампания за 2024 г., изнасяйки речи в ранните първични избори в щатите Ню Хемпшир и Южна Каролина.
Даниелс, който е роден като Стефани Клифърд, но твърди, че предпочита сценичното си име, твърди, че е правил секс с Тръмп в Невада през 2006 г., когато той вече е бил женен за Мелания. Тръмп отрече обвинението, но през 2016 г. неговият дългогодишен сътрудник Майкъл Коен направи тихо плащане от $130 000 на Даниелс, което Тръмп възстанови.
По-късно Коен се призна за виновен за федерални нарушения на финансирането на кампанията, свързани с ролята му в изплащането на тайни пари и заяви, че то е направено „в координация с и по указание на Тръмп". Коен, който прекара известно време в затвора, наскоро разкри, че на 17 януари се е срещнал с прокурори от Манхатън, разследващи случая.
Свидетелските показания на Коен също могат да се окажат от решаващо значение за делото на прокурорите, ако те се опитат да докажат, че компанията на Тръмп се е опитвала да скрие плащането на тайни пари от гласоподавателите точно преди деня на изборите през 2016 г., когато той постигна победа над съперника си от Демократическата партия, Хилари Клинтън.
Безбройните разследвания срещу Тръмп включват едно в Джорджия, което разглежда усилията му да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата. Съдия в Атланта обмисля дали да публикува специален доклад пред голямото жури, който се очаква да включва препоръки за възможно наказателно преследване. Бившият президент също е изправен пред специални разследвания на Министерството на правосъдието за секретни документи, иззети от имението му Мар-а-Лаго във Флорида миналото лято, и усилията му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г. Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс съди Тръмп и организацията Тръмп, заявявайки, че са подвели банки и данъчни власти относно стойността на активи като голф игрища и небостъргачи, за да получат заеми и данъчни облекчения.

Станете почитател на Класа