Жаир Болсонаро кандидатства за туристическа виза за шестмесечен престой в САЩ

Жаир Болсонаро кандидатства за туристическа виза за шестмесечен престой в САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който е изправен пред разследване за предполагаем опит за сваляне на правителството на страната, е подал молба за шестмесечна туристическа виза, за да остане в САЩ. Предполага се, че бившият лидер е влязъл в САЩ с виза A-1, запазена за действащи държавни глави, която ще изтече във вторник, 30 дни след края на неговия президентски мандат.
В понеделник базирана в Калифорния адвокатска кантора, известна с работата си с бразилци, каза, че Болсонаро е поискал шестмесечна виза, за да остане в САЩ. „Очакваме с нетърпение да постигнем най-високо ниво на удовлетворение и желани резултати за нашия клиент", се казва в изявление на AG Immigration Group.
Болсонаро напусна Бразилия за Флорида на 30 декември, два дни преди встъпването в длъжност на левия му съперник Луис Инасио Лула да Силва. Церемонията премина без инциденти, но седмица по-късно хиляди твърдоглави поддръжници на Болсонаро нахлуха в столицата и разбиха най-висшите правителствени сгради, настоявайки изборът на Лула да бъде отменен
Болсонаро е разследван за това дали е имал някаква роля в подстрекаването на това въстание. Това е само едно от няколкото разследвания, насочени към бившия президент, които създават правно главоболие при евентуалното му завръщане у дома.
За първи път в своята повече от три десетилетия политическа кариера като законодател и след това като президент, той вече не се ползва със специална правна защита, която изисква всеки процес срещу него да се провежда във върховния съд.
Болсонаро е отседнал в дом извън Орландо, Флорида, прави си снимки с поддръжници в затворения комплекс и се разхожда в супермаркет.
След бунта в бразилската столица този месец група от 46 депутати от Демократическата партия изпратиха писмо до президента Джо Байдън с искане визата на Болсонаро да бъде отменена. „Съединените щати не трябва да осигуряват подслон за него или който и да е авторитарен индивид, който е вдъхновил такова насилие срещу демократичните институции", пишат те.
Държавният департамент на САЩ многократно отказа коментар на въпроси относно визовия статут на Болсонаро в САЩ.

Станете почитател на Класа