Амнести: Осъдените на смърт ирански протестиращи са били изтезавани

Амнести:  Осъдените на смърт ирански протестиращи са били изтезавани
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Предполагаемото изтезание на трима млади ирански мъже, изправени пред смъртно наказание, е описано подробно в доклад на Амнести International, който поражда дълбока загриженост относно съдебната система на страната.
Единият от мъжете, Мехди Мохамадифард, е бил изнасилен от надзиратели в затвора и жестоко бит. Амнести е научила, че Мохамадифард е претърпял анални наранявания и ректално кървене, което изисква лечение в болница извън затвора. 19-годишният младеж се укри, след като беше извикан за разпит от Революционната гвардия преди ареста му в ранните часове на 2 октомври. По време на ареста си той е бил хвърлен на пода, в резултат на което е със счупен нос, казаха Амнести.
Мохамадифард беше осъден на смърт заедно с 18-годишния Аршиа Такдастан и 31-годишния Джавад Рухи във връзка с протестите в Ношахр, провинция Мазандаран, на 21 септември, които избухнаха в отговор на смъртта при полицейски арест преди на Махса Амини. Техните присъди по обвинения, включително „корупция и вражда срещу Бога", подлежат на обжалване във върховния съд.
Амнести заяви, че е получила информация, че Рухи е бил подложен на тежки побои и бичувания, включително по стъпалата на краката му и докато е бил вързан за стълб, а върху тестисите му е бил поставян лед. Такдастан също многократно е бил подлаган на побой, каза Амнести.
Амнести каза, че на обвиняемите е отказано правото на адвокат по техен избор, на изслушването, продължило по-малко от час. Амнести призова смъртните присъди да бъдат отменени. „Иранските власти трябва незабавно да отменят смъртните присъди на тези млади мъже и да свалят всички обвинения, свързани с тяхното мирно участие в протести. Те трябва също така да разпоредят бързо, прозрачно и безпристрастно разследване, за да бъдат изправени пред правосъдието в справедлив процес всички онези, за които има основания да се подозира, че са отговорни за техните изтезания".

Станете почитател на Класа