МВФ не очаква значително въздействие на тавана на цените върху износа на руски петрол

МВФ не очаква значително въздействие на тавана на цените върху износа на руски петрол
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Международният валутен фонд (МВФ) очаква ограничението на цените, наложено от западните страни, да има слабо въздействие върху обема на износа на руски петрол, според актуализацията на Световните икономически перспективи на МВФ.
„При сегашното ниво на горна граница на цените на петрола от Групата на седемте, обемите на износа на руски суров петрол не се очаква да бъдат значително засегнати, като руската търговия продължава да се пренасочва от санкциониращи към несанкциониращи страни", се казва в документа.
Страните от Г-7, ЕС и Австралия ограничиха цената на руския морски петрол на 60 долара за барел за техните подчинени кораби и територии от 5 декември. Освен това от 5 февруари 2023 г. ще влезе в сила таван на цените на петролните продукти, чиито параметри ще бъдат установени по-късно.
На 27 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки, който забранява доставката на руски петрол от февруари на купувачи, които са се присъединили към тези санкции. В същото време в отделен параграф държавният глава си запазва правото да взема специални решения за доставките на петрол и петролни продукти, чието изпълнение е забранено с този указ. На руското министерство на енергетиката беше възложено да следи за изпълнението на забраната. Документът влиза в сила от 1 февруари 2023 г. и е валиден до 1 юли 2023 г.

Станете почитател на Класа