Великобритания е единствена от Г-7, чиято икономика ще се свие през 2023 г

Великобритания е единствена от Г-7, чиято икономика ще се свие през 2023 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.02.2023
  • Сподели:

Очаква се Великобритания да бъде единствената голяма индустриализирана страна, чиято икономика ще се свие тази година, след като въздействието на краткото премиерство на Лиз Тръс предизвика рязко понижаване на рейтинга на растежа й от Международния валутен фонд. Понижаването на рейтинга на растежа на Обединеното кралство дойде в актуализацията на МВФ към неговите шестмесечни прогнози за световната икономика (WEO) – преглед на състоянието на световната икономика, публикуван обикновено през април и октомври.
В допълнение към растящия политически натиск върху премиера Риши Сунак след уволнението на председателя на Консервативната партия Надхим Захауи, базираният във Вашингтон МВФ предупреди във вторник, че очаква икономиката на Обединеното кралство да се свие с 0,6% тази година – 0,9 процентни пункта по-лошо, отколкото беше отбелязано само за преди три месеца и по-зле дори от ударената от санкции Русия.
МВФ каза, че докато перспективите за всеки друг член на групата Г-7 от водещи развити нации са се подобрили или са останали непроменени от октомври, нарастващите лихвени проценти и по-високите данъци са направили перспективите за Обединеното кралство по-мрачни.
Джеръми Хънт миналата седмица предупреди, че усещането за упадък пречи на икономическото възстановяване на Обединеното кралство и беше под натиск да предложи надежден план за стимулиране на растежа. Речта му, която се фокусира върху „предприятието, образованието, заетостта", беше широко критикувана от бизнес лидери като лишена от политики.
Казва се, че перспективите за 2023 г. са се влошили, като актуализираната прогноза отразява по-високите данъци, обявени от Хънт, който смени Квартенг, увеличението на лихвените проценти от Bank of England, по-строгите финансови условия за кредитополучателите и все още високите цени на енергията. Очаква се банката да повиши лихвите от 3,5% на 4% в четвъртък.
„При инфлация от около 10% или повече в няколко държави от еврозоната и Обединеното кралство бюджетите на домакинствата остават напрегнати. Ускореният темп на повишаване на лихвените проценти от Bank of England и Европейската централна банка затяга финансовите условия и охлажда търсенето в жилищния сектор и извън него", казаха от МВФ.
Източници от Министерството на финансите казаха, че фокусът на МВФ върху високото ниво на инфлация засилва необходимостта от справяне с кризата с разходите за живот в Обединеното кралство.
В отговор на прогнозите на МВФ, Хънт каза: „Управителят на Bank of England наскоро каза, че рецесията в Обединеното кралство тази година вероятно ще бъде по-плитка от прогнозираното по-рано, но тези цифри потвърждават, че не сме имунизирани срещу натиска, който удря почти всички развити икономики. Краткосрочните предизвикателства не трябва да замъгляват нашите дългосрочни перспективи – Обединеното кралство надмина много прогнози миналата година и ако се придържаме към плана си да намалим наполовина инфлацията, Обединеното кралство все още се предвижда да расте по-бързо от Германия и Япония през следващите години."
Пиер Гуринчас, икономически съветник на МВФ, каза „Високата зависимост на Обединеното кралство от все още скъпия природен газ, ефектът от пандемията Covid-19 върху размера на работната сила и по-високите разходи за ипотечни кредити ще окажат влияние върху растежа. Всички заедно тези фактори ще доведат до доста рязко намаляване на активността през тази година".
От другите страни от Г-7 МВФ преразгледа прогнозите си за растеж за САЩ, Германия, Италия и Япония, като не промени тези за Франция и Канада. Перспективите за растеж на Русия значително са се подобрили, каза МВФ, с по-високи военни разходи и оживен износ на енергия, водещи до прогнозирано разширяване от 0,3% през 2023 г. – повишение с 2,6 пункта.
Като цяло глобалният растеж се прогнозира от МВФ да бъде 2,9% тази година, с 0,2 пункта по-висок от очакваното през октомври, докато прогнозата за 2024 г. е преразгледана надолу с 0,1 пункта до 3,1%.
Икономическият съветник на МВФ каза, че е насърчен и от знаците, че нивата на инфлация спадат в много страни, въпреки че основната инфлация – която изключва цените на енергията и храните – все още не е достигнала своя връх в повечето случаи.
„Внезапното повторно отваряне на Китай проправя пътя за бързо възстановяване на активността. Глобалните финансови условия се подобриха, тъй като инфлационният натиск започна да намалява. Това, както и отслабването на щатския долар от неговия връх през ноември, предоставиха известно облекчение на нововъзникващите и развиващите се страни. В посока нагоре е възможно по-силен тласък от задържаното търсене в много икономики или по-бърз спад на инфлацията. От друга страна, тежките здравни проблеми в Китай биха могли да спрат възстановяването, войната на Русия в Украйна може да ескалира, а по-строгите условия на глобално финансиране могат да влошат дълговата криза. Финансовите пазари също може да реагират зле на новини за по-висока от очакваната инфлация", каза Гуринчас.

Станете почитател на Класа