Forbes: Обещаните на Украйна немски танкове са обречени пред руската техника

Forbes: Обещаните на Украйна немски танкове са обречени пред руската техника
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Обещаните на Украйна немски танкове Leopard 1A5 имат сериозна уязвимост. Това мнение представи американският военен експерт Дейвид Екс.

 

 

Forbes: Обещаните на Украйна немски танкове са обречени пред руската техника

 

 

Германия обеща да предостави на Украйна няколко десетки танкове Leopard 1A5, подобни планове обяви и Дания. Според Дейвид Екс немските бойни машини са произведени през 80-те години на миналия век и трудно могат да се нарекат модерни оръжия. Това съобщава Forbes.

„Leopard 1A5 от 80-те години, проектиран и произведен от Rheinmetall, не е най-модерният танк в света“, отбелязва авторът на американското издание.

Експертът на Forbes пише, че силните страни на танковете Leopard 1A5 включват оптиката, системата за управление на огъня, както и основното 105-мм оръдие. Тази техника обаче има и много сериозна слабост. Германските танкове не могат да се похвалят с добра броня, тя е откровено тънка.

„Най-големият недостатък на 40-тонния четириместен Leopard 1A5 е, че той е леко брониран според съвременните стандарти“, твъррди военният анализатор.

Броят на обещаните на Украйна танкове Leopard 1A5 ще бъде достатъчен за формирането на пълноценна бригада. Но възможностите за тяхното приложение, според Дейвид Екс, ще бъдат ограничени. Могат да се използват като огнева поддръжка на механизираната пехота.

Но ако тези бойни машини срещнат руски танкове на бойното поле, тогава германските няма да имат малък шанс за успех в такава конфронтация. Мощните 125 мм оръдия на руските танкове могат лесно да пробият бронята на противника.

„Не трябва да се хвърлят на вятъра танковете в пряк бой с руските бойни машини, чиито 125-милиметрови оръдия пробиват тънката броня на Leopard 1“, завършва американският експерт.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа