„Сунак рискува пълномащабна търговска война с Брюксел“

„Сунак рискува пълномащабна търговска война с Брюксел“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Тоби Хелм и Майкъл Савидж
Планът на Риши Сунак да отмени хиляди закони на ЕС до края на тази година рискува да предизвика широкомащабна търговска война между Обединеното кралство и Брюксел, предупредиха висши фигури в Европейския съюз.
Писма от водещи политици в ЕС, разгледани от Observer, разкриват дълбока загриженост, че Обединеното кралство е на път да понижи стандартите в области като опазване на околната среда и правата на работниците – нарушавайки разпоредбите за равни условия, в основата на пост-Брекзит споразумението за търговия и сътрудничество (СТС).
Като отмъщение лидерите на ЕС в Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на министрите подготвят това, което те наричат свои собствени „едностранни мерки за ребалансиране" на тайни срещи в Брюксел. Източници казват, че те със сигурност ще включват опцията за налагане на мита върху стоки от Обединеното кралство, влизащи на единния пазар на ЕС.
Спорът, породен от решимостта на правителството на Сунак да отмени хиляди закони на ЕС, за да демонстрира, че „осъществява Брекзит", сега рискува да влоши отношенията между ЕС и Обединеното кралство точно когато изглежда, че е постигнат напредък по трънливия проблем за Северно Ирландския протокол.
Перспективата за търговска война с ЕС идва на фона на нарастващите доказателства, че Брекзит нанася сериозни щети на икономиката на Обединеното кралство. Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че очаква Великобритания да расте с по-бавен темп от всяка друга от водещите индустриализирани страни от Г-7, включително от Русия, икономически изтощена от войната с Украйна.
Пол Джонсън, директор на Института за фискални изследвания, каза, че „недостигът на работна ръка и други продължаващи предизвикателства от Брекзит са сред факторите, причиняващи бавното представяне на Обединеното кралство". Последното проучване на социологическите проучвания след Брекзит показва, че 58% от гласоподавателите в Обединеното кралство сега са за повторно присъединяване към ЕС – най-високото ниво от референдума през 2016 г. – като само 42% искат да останат извън блока.
Съгласно СТС Обединеното кралство се съгласи да поддържа високи стандарти по отношение на труда и социалната закрила, околната среда, климата и други области, за да осигури справедливи условия за търговия между Обединеното кралство и ЕС, в замяна на съгласието на ЕС за безмитен достъп до единната пазар за британски произведени стоки.
Но сега опитът на Сунак да покаже, че „Обединеното кралство си връща контрола", като премахва голяма част от законодателството на ЕС в рамките на следващите 10 месеца, рискува да предизвика друга икономическа криза, свързана с Брекзит.
Предупрежденията за ответни действия от страна на ЕС бяха отправени от две високопоставени фигури, участващи в планирания европейски отговор: бившият френски министър за Европа Натали Лоазо, която е съпредседател на съвместния парламентарен форум ЕС-Обединеното кралство, създаден в рамките на СТС, и Дейвид Макалистър , германският евродепутат, който председателства комисията по външни работи на Европейския парламент.
Мишел Барние, бившият главен преговарящ на ЕС, също отправи предупреждение към Сунак относно този ход. „Има чувствителност през следващите няколко месеца относно риска за това, което наричаме равни условия. Това е точка, свързана с новия закон на г-н Сунак относно толкова много регулации на ЕС, от които той иска да се отърве. Това е избор. Той е свободен да направи това, но аз просто препоръчвам да бъдете внимателни", каза той.
В отговор на запитвания относно отношението на ЕС към законопроекта, Макалистър даде да се разбере, че се подготвят варианти за най-силно отмъщение: „Нашите споразумения съдържат механизми за гарантиране неотстъплението от настоящите високи нива на защита в трудовите и социалните стандарти, околната среда и климата, както и правила относно субсидиите и възможността за прилагане на едностранни мерки за възстановяване на баланса. Европейският парламент и Съветът, като съ-законодатели, скоро ще приемат регламент, определящ правила и процедури за гарантиране на ефективно и своевременно упражняване на правата на Европейския съюз при прилагането на Споразумението за оттегляне и Споразумението за търговия и сътрудничество."

Станете почитател на Класа