Над 600 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение

Над 600 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.02.2023
  • Сподели:

Земетресението е станало в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш на дълбочина 7 км в 05:17 часа българско време време (04:17 местно време). В Турция е обявена най-висока степен на тревога. Това предвижда международна помощ.

 

 

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА.

Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) днес край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва ДПА.

 

 

То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 души в районите под контрола на президента Башар Асад. Броят на ранените там достигна 639.

 

 

В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо е потвърдена смъртта на 91 души. Над 500 души са ранени, съобщи представител на хуманитарна организация, цитиран от ДПА.

Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс.

 

 

В Турция по последни данни на властите са загинали най-малко 284 души. Ранени са над 2000 души.

Вторичните трусове са поне 20.

ТАСС събра основната информация за последствията от земетресението.

Земетресение

Земетресението е станало в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш на дълбочина 7 км в 05:17 часа българско време време (04:17 местно време).

По-късно в провинция Газиантеп станаха още три земетресения с магнитуд от 6,4 до 6,6. Имаше и 22 вторични труса.

Земетресението е усетено в 10 провинции, включително Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Диарбекир.

Няколко часа след първото земетресение Министерството на извънредните ситуации на републиката съобщи, че магнитудът на вторичните трусове в Турция е започнал да намалява до 3,9-4,1.

Жертви и разрушения

По последни данни в югоизточната част на Турция са загинали най-малко 76 души, над 500 са ранени.

Най-малко 23 души са загинали в провинция Малатия.

В провинция Османие земетресение уби най-малко петима души.

Първоначално беше съобщено, че най-малко 10 души са загинали в провинция Шанлъурфа. След това броят им нарасна до 15.

Разрушения са регистрирани в Адана, Газиантеп, Диарбекир, Кахраманмараш, Малатия, Шанлиурфа. Рухнаха над 100 жилищни сгради, сред които многоетажни сгради.

Според вестник Yeni Şafak земетресението е срутило историческа крепост в провинция Газиантеп, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Действия на властите

В страната е обявена най-висока степен на тревога. Това предвижда международна помощ.

В Анкара беше организиран спешен център в сградата на отдела за извънредни ситуации. На нея присъстват вицепрезидентът Фуат Октай, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на околната среда и градското развитие Мурат Курум. Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше информиран за ситуацията в засегнатите от земетресението райони.

Спасителни екипи бяха изпратени в югоизточната част на Турция от други региони на републиката, за да извадят хора от развалините.

Турският Червен полумесец започна да доставя кръв в помощ на пострадалите. Организацията призова жителите на републиката да направят кръводарение.

За участие в ликвидирането на последствията от земетресението турските военновъздушни сили са включили транспортна авиация.

Земетресения в други страни

Земетресение с магнитуд 4,8 беше регистрирано в Източното Средиземноморие. Това засегна Сирия.

Броят на жертвите на бедствието достигна 237, пострадалите - повече от 600. Информация за жертвите, пострадалите и разрушенията в неконтролираните от Дамаск райони на Сирия не е получена.

В Сирия вторичните трусове доведоха до разрушаването на няколко сгради в провинция Хама.

Al Hadath съобщи, че в Сирия десетки хора остават под развалините в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия и Хама.

В северната част на Сирия е спряна железопътната комуникация, проверява се състоянието на релсите и мостовете.

В къщи и апартаменти в главния град на Кипър – Никозия, е усетена вибрация на стените и таваните.

Силни земни вибрации бяха усетени в много части на Ливан, включително Бейрут и долината Бекаа. Няма данни за щети или жертви.

Трусовете са усетени в Багдад. Осезаемите трусове са продължили няколко минути около 05:20, стените на сградите са се разклатили. Жилищни райони и хотели в центъра на града не са засегнати. Няма данни за щети или жертви в цялата страна.

Италианският отдел за гражданска защита предупреди за опасност от цунами в южната част на страната, по-специално край бреговете на южните региони Калабрия, Пулия и Сицилия. Препоръчително е да се отдалечите от крайбрежните зони и да следвате инструкциите на местните власти.

Международна реакция

Администрацията на САЩ е готова да окаже помощ във връзка със земетресението, заяви в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Илон Мъск изрази готовност да изпрати терминали Starlink в Турция, ако са необходими.

Експертни прогнози

Турските сеизмолози сравниха инцидента със земетресението от 1999 г. Тогава недалеч от Истанбул, в Измит, на брега на Мраморно море, стана най-разрушителното земетресение в Турция с магнитуд 7,7. Загиват почти 17 500 души.

 

 

Станете почитател на Класа